Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πειραιώς: ''Το εμβόλιο κατά του COVID–19 είναι ένα άλλου είδους φάρμακο'' (VIDEO)

Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας παραχώρησε χθες Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ στην εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας «Εφ’ όλης της ύλης» του Δημήτρη Αλφιέρη, απαντώντας και σε ερωτήματα ακροατών.

Ερωτώμενος για το θέμα της πανδημία του COVID – 19, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως «ο Θεός δεν είναι τιμωρός, είναι πηγή αγαθότητος. Οι πράξεις μας έρχονται και μας τιμωρούν. Οι αρρώστιες και κυρίως αυτή η πανδημία είναι απότοκα αυτής της αποστασίας, της αμετανοησίας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Εκκλησία ταπεινά, φιλόστοργα αυτό που προσπαθεί να εμπνεύσει είναι η μετάνοια για να έρθει το άπειρο έλεος του Κυρίου».

«Έχουμε ελπίδα και η ελπίδα μας είναι η Ανάσταση, είναι ο Χριστός, είναι η Θεία παρουσία στη ζωή μας», τόνισε στην συνέχεια και αναφερόμενος στο «μεγάλο θαύμα της Θείας Κοινωνίας», υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν μεταδίδει τη νόσο» επικαλούμενος παράλληλα και «τα μέσα της επιστήμης: την παρατήρηση και το πείραμα», μιας και από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020 όπου οι Εκκλησίες μας λειτουργούσαν και κοινώνησαν εκατομμύρια άνθρωποι, δεν καταγράφηκαν αντίστοιχα κρούσματα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «ο Χριστός δεν μεταδίδει θάνατο. Μεταδίδει ζωή. Δίνει ζωή».

«Αμαρτία είναι η άρνηση του Θείου θελήματος, είναι η αποτυχία του ανθρώπου, ο εγκλεισμός, ο εγκλωβισμός στον χωροχρόνο του τώρα, η πεποίθηση ότι μπορούμε να γίνουμε Θεοί χωρίς το Θεό, ότι μπορούμε να ζήσουμε αυτόνομα χωρίς την πηγή της ζωής, ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε την κτιστή πραγματικότητα και ύλη» είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «αμαρτία είναι η αποτυχία του ανθρώπου να καταλάβει τη θέση του μέσα στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ρίζες μας, τόνισε πως «ο άνθρωπος έχει κάποιες σταθερές αξίες, είναι πρόσωπο, είναι εικόνα Θεού. Εάν αρνηθούμε τις πανανθρώπινες αξίες δεν μπορούμε να ζήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αξία της οικογένειας, της πατρίδας και της ιδιοπροσωπίας μας.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας και του σχολείου σημείωσε πως «είναι οι βασικοί πυλώνες για την διαμόρφωση του ανθρώπου. Το παιδί είναι ένα άγραφο χαρτί και πάνω εκεί γράφεις. Ό,τι τα παιδιά βλέπουν από τους γονείς, αυτό και μιμούνται. Ό,τι βιώνουν, αυτό και εκφράζουν».

«Έστω και ένα παιδί να βγει, που έχει μέσα του Χριστό και Ελλάδα, δεν αντιπαραβάλλεται με όλο το σύμπαν», υπογράμμισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, συμπλήρωσε πως ο μεγαλύτερος πλούτος μας είναι να βγάζουμε «μια αθάνατη ψυχή γεμάτη με το αντρίκιο ή με το ορθό γυναικείο πνεύμα. Ένα αγόρι που θα έχει πιστότητα στη ζωή ή ένα κορίτσι που θα αγαπά τη ζωή και τον άνθρωπο».

«Έχει σκοπό να μορφώσει αθάνατες ψυχές, Ελληνοπρεπώς και Ορθοδόξως», είπε μιλώντας για το έργο των σχολείων μας, τονίζοντας πως «τα παιδιά τα οποία βγαίνουν από εκεί και τα οποία έχουν μέσα τους Ελλάδα και Χριστό, αύριο θα είναι οι πυλώνες της κοινωνίας, τα κύτταρα του Ελληνισμού, του Έθνους μας». «Το παιδί το δικό μας είναι εξοπλισμένο να γνωρίζει, να κάνει κριτική ανάλυση των πραγμάτων, να ξέρει την πίστη του, να ξέρει που βρίσκεται, να έχει πυξίδα στη ζωή του», σημείωσε.Αναφερόμενος στο συνολικό έργο που με τη Χάρη του Θεού επιτελείται στην τοπική μας Εκκλησία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ότι «όλοι μας είμαστε ένας άνθρωπος. Είμαστε ενωμένοι με το Χριστό και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να κάνουμε το έργο το δικό Του και όχι το έργο το δικό μας», ενώ ερωτώμενος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Επίσκοπος, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας το θαύμα» συμπλήρωσε: «Πάντοτε παλεύουμε. Η πάλη θα είναι έως την τελευταία στιγμή που θα βγει η ψυχή μας προς το Θεό. Τότε θα νικήσουμε. Μέχρι τότε θα παλεύουμε, θα αγωνιζόμαστε. Όμως έχουμε μία δύναμη, έχουμε την ελπίδα, αυτή η οποία ουδέποτε πρέπει να μας εγκαταλείπει. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τα πράγματα στον εαυτό μας, αλλά στον νικητή της ζωής, το Χριστό. Πάντοτε υπάρχει μέσα μας αυτή η βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι πίσω από όλα τα πράγματα. Σε Εκείνον αρχίζει και τελειώνει το παν».

«Τι είναι για Εσάς το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας;» ρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος, απαντώντας πως «θεωρώ ότι είναι η φωνή του Χριστού στο σύγχρονο κόσμο. Είναι ένας παγκόσμιος Άμβωνας, ο οποίος εξαγγέλλει το λόγο της Χάριτος, το μήνυμα της Αναστάσεως».

«Η Εκκλησία έχει σκοπό να μεταποιεί τον άνθρωπο, είναι η χώρα των μεταποιουμένων αμαρτωλών» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Εκκλησία τεχνουργεί Αγίους. Αυτά είναι τα πρότυπά μας. Δεν θέλουμε εμείς ψευτοπρότυπα χυδαία, που σβήνουν στο χώμα. Θέλουμε τα πρότυπα τα αιώνια και η Εκκλησία τα έχει».

«Η Πειραϊκή Εκκλησία εξαγγέλλει αυτό το μήνυμα: γίνεται Άγιοι, γίνεται φωτοφόροι. Νικήστε, είστε νικητές γιατί είναι ο Χριστός. Ένα χέρι εκτείνεται μέσα από το ραδιόφωνο και πιάνει το πονεμένο, το τρεμάμενο, το αδύναμο χέρι του κάθε ανθρώπου», τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ αναφερόμενος και στις οικονομικές δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχουμε γιατί υπάρχει ο Χριστός».

Πολλά ερωτήματα δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος και για το θέμα του εμβολίου κατά του COVID – 19.

«Είναι ένα άλλου είδους φάρμακο. Ο εμβολιασμός είναι μία επιτυχία της ανθρώπινης επιστήμης, την οποία ο Θεός την έχει εμπνεύσει. Είναι μία μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πανδημία. Θανατηφόρες ασθένειες του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί μέσω του εμβολιασμού», είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως «δεν θεωρώ ότι είναι κάτι μεμπτό για την πνευματική μας ζωή και ούτε είναι θέμα πνευματικής ζωής. Ο εμβολιασμός είναι απλώς μια ιατρική πράξη αντιμετωπίσεως ενός επικίνδυνου μικροοργανισμού που ενεργοποιεί το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα, το ανοσοποιητικό, για να αντιμετωπίσει με τα δικά του αντισώματα τον ιό, όταν εισέλθει στον οργανισμό, και να τον σκοτώσει».

Επίσης, του δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνει με έμφαση ότι «το χάραγμα του αντιχρίστου θα είναι μία συνειδητή πράξη αποδοχής… θα υπάρχει συναίνεση, συγκατάθεση, συγκατάνευση. Θα είναι απόφασή σου».

Την πικρία του και την στεναχώρια του εξέφρασε για το κλείσιμο των Ναών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των ακροατών της Πειραϊκής Εκκλησίας.

«Ειλικρινώς στενοχωρούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τα σεβάσματα της πίστεως όπως είναι τα Ιερά Λείψανα, οι Ιερές Εικόνες, η Χάρις του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, μεταδίδουν μόνο ζωή. Δεν μπορεί ποτέ να προκύψει από εκεί ασθένεια ή θάνατος».

Σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα στο Ναό δεν καταργούνται οι φυσικοί νόμοι», είπε πως «αυτή τη στιγμή το να μένουν κλειστές οι Εκκλησίες και να μην λειτουργούν, έστω και με τα μέτρα πρόνοιας που προβλέπονται σε άλλους χώρους, είναι για εμάς όλους τους Εκκλησιαστικούς ανθρώπους μία πληγή και μία μεγάλη πικρία».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε και για το πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και αναφερόμενος αρχικά στους εκατοντάδες εθελοντές, τόνισε πως «εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές και οι εθελόντριες, το έργο μας δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί».

«Ό,τι γίνεται, γίνεται από τη Χάρη του Θεού και την έμπνευση την οποία Εκείνος χαρίζει στις ψυχές τις καθαρές των ανθρώπων και των φίλων και αδελφών μας. Οφείλουμε πάρα πολλά σε αυτούς και τους τιμούμε και κάθε εκδήλωση αφιερώνεται πάντα σε αυτούς, γιατί είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της Εκκλησίας μας».

«Το έργο γίνεται γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι αγαπούμε το Θεό, εάν δεν αγαπούμε τον άνθρωπο. Αυτή η πίστη είναι η πίστη της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία η οποία δεν αγαπά και δεν προσφέρει», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει αλήθεια στην Χριστιανική μας ταυτότητα και ιδιότητα, εάν παραθεωρούμε το συνάνθρωπο που υποφέρει».

«Εάν θέλουμε να δούμε τον Κύριο σωματικά, να τον αγγίξουμε, να τον ψηλαφήσουμε, να αισθανθούμε την σωματική του εγγύτητα, μπορούμε να το κάνουμε απόλυτα εύκολα, αντιμετωπίζοντας με αγάπη και φιλοστοργία τον πάσχοντα συνάνθρωπο».

Τέλος, υπογράμμιζε πως «η φιλανθρωπία είναι παρακολούθημα. Είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να μας αρπάξει από τον κόσμο της φθοράς και να μας κάνει αθανάτους, μετόχους της θείας ζωής, μετόχους των ακτίστων Θείων Ενεργειών, Αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας».

Μέσα από την ραδιοφωνική συνέντευξή του στην Πειραϊκή Εκκλησία, δόθηκε η δυνατότητα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ να απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση για βοήθεια σχετικά με την δημιουργία μιας στέγης αστέγων, «του να δημιουργηθεί ένας χώρος κοντά στο λιμάνι που θα προσφέρει στοργή και αγάπη σε ψυχές πονεμένες, μοναχικές», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αισθανόμαστε βαθιά οδύνη για όλα αυτά, αλλά η οδύνη δεν φτάνει. Χρειάζεται έργο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με το Γηροκομείο Πειραιώς, Πρόεδρος της εφορείας του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε αρχικά πως «το γηροκομείο είναι μία διακονία αγάπης στη Γ΄ και Δ΄ ηλικία, μια προσφορά κοινωνική, μια δράση υπερκομματική, ανήκει σε όλο τον Πειραϊκό λαό», ενώ ανακοίνωσε με χαρά πως μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν (εμβολιασμός κλπ) οι πύλες του ιδρύματος τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να ανοίξουν και να δεχθούν και πάλι τροφίμους.

«Δεν είναι αποθήκη ψυχών. Διαφέρει από όλους τους χώρους που έχουν τέτοιες δράσεις. Είναι μία μεγάλη αγκαλιά. Είναι ένα σπίτι. Το σπίτι του Πειραιά για τα παιδιά του Πειραιά», είπε με έμφαση.

 

«Θέλω να παρακαλέσω όλους να έχουμε έναν συναγερμό προσευχής, πνευματικής μεταμέλειας και ενδυναμώσεως μέσα από τη Χάρη και την Ευλογία των Αγίων μας και βέβαια από την Κοινωνία με το Σώμα του Χριστού μας, την Αγία μας Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως «Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Είμαστε όλοι. Από τον κάθε πιστό έως τον κάθε Λειτουργό. Όλοι είμαστε μέλη του Σώματος. Κεφαλή είναι ο Χριστός».

Απαντώντας μάλιστα στο «τι είναι Προσευχή;», ανέφερε: «Προσευχή είναι η συνομιλία μας με το Θεό. Προσευχή είναι το άνοιγμά μας στον Ουρανό. Προσευχή είναι το παν για τον άνθρωπο, είναι το οξυγόνο του, είναι η πνευματική του ώρα, είναι η Χάρις που έρχεται μέσα του». «Χρειάζεται μία πνευματική άνωση στον άνθρωπο, μία επίγνωση των πραγμάτων και μία βαθιά ενδοσκόπηση. Χρειάζεται καθάρισμα ο εαυτός μας».

Τέλος, αναφερόμενος στους νέους τόνισε ότι «είναι το μέλλον μας, είναι το έργο μας, είναι η ζωή μας. Οι νέοι άνθρωποι είναι η συνέχειά μας, είναι η προσευχή μας», ενώ ευχαριστώντας για πολλοστή φορά τους ακροατές της Πειραϊκής Εκκλησίας για την συμβολή τους σε κάθε προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, επεσήμανε πως «είναι οι κύριοι βραχίονές μας, είναι οι συνεργοί μας, είναι το έργο μας που παρατείνεται και προσφέρεται σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: