Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Συμβουλές για λιγότερους αδερφικούς τσακωμούς

 



Τα αδερφάκια τσακώνονται μεταξύ τους για πολλούς λόγους, οι οποίοι μπορεί να μας φαίνονται ανόητοι ή να μην τους κατανοούμε ακριβώς. Παρά το γεγονός ότι αδερφικοί τσακωμοί ταράζουν την οικογενειακή σας γαλήνη και τα… νεύρα σας, διδάσκουν πολλά στα παιδιά. Μέσα από τους καυγάδες τα αδερφάκια μαθαίνουν 

  • να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, 
  • να διεκδικούν τα «θέλω» τους, 
  • να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, 
  • να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και 
  • να οριοθετούν τον εαυτό τους. 

Επομένως, όσο κι αν αντιπαθείτε τους αδερφικούς τσακώμους, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι έχουν και τα θετικά τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς προκειμένου να μειώσετε τους αδερφικούς τσακωμούς.
 
Διδάξτε τα πώς να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Ακόμα και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη βασική έννοια της δικαιοσύνης. Καθοδηγήστε τα λοιπόν έτσι ώστε να αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί ένα πρόβλημα. 

Παράλληλα, φροντίστε πάντα να ορίζετε τους βασικούς κανόνες για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αποτελεί την επίλυση ενός ζητήματος. 

Για παράδειγμα, 

  • το να φωνάζουν ή 
  • να χτυπούν 

σίγουρα δεν αποτελεί επίλυση του προβλήματος. 

Ζητήστε τους να βρουν ιδέες και, στη συνέχεια, αφήστε τα να τις δοκιμάσουν. Μπορεί να εκπλαγείτε με τις λύσεις τους και το γεγονός ότι είναι σε θέση να ξέρουν τι λειτουργεί καλύτερα.


Ελαχιστοποιήστε τις ευκαιρίες για τσακωμό

Σκεφτείτε όλους τους λόγους που τα παιδιά σας τσακώνονται και κάντε ό, τι μπορείτε για να εξαλείψετε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν το μικρότερο παιδί είναι κουρασμένο, πεινάει ή απλά έχει μια κακή μέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε τις προστριβές του με το μεγαλύτερο παιδί. Αντίστοιχα, όταν το μεγαλύτερο παιδί έχει διάβασμα και στρες, κρατήστε το μικρότερο παιδί απασχολημένο ώστε να μην ενοχλεί το αδερφάκι του.


Μην παίρνετε θέση

Τα παιδιά μπορεί να ζητούν την εμπλοκή σας όταν τσακώνονται, ωστόσο δεν πρέπει να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο, καθώς έτσι μπορεί να ενδυναμωθεί κι άλλο η μεταξύ τους σύγκρουση. Εξηγήστε λοιπόν στα παιδιά ότι πρέπει να σταματήσουν τον τσακωμό που δεν οδηγεί κάπου και να σκεφτούν από κοινού μία λύση.

Ωστόσο, αν απειλείται η σωματική ακεραιότητα των παιδιών,

  • φροντίστε να επεμβείτε άμεσα, 
  • χωρίς να πάρετε το μέρος κανενός, αλλά 
  • χωρίζοντας τα αδέρφια και 
  • υπενθυμίζοντας με αυστηρό και ψύχραιμο ύφος τον βασικό κανόνα του σπιτιού (λύνουμε τις διαφορές μας με ηρεμία).


Χρησιμοποιήστε τον έπαινο και τη θετική ενίσχυση

Ο έπαινος και η θετική ενίσχυση κάνουν θαύματα στο να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν καλή συμπεριφορά. Δεδομένου ότι τα παιδιά μερικές φορές τσακώνονται προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το εξής: αγνοήστε τον τσακωμό τους και έπειτα δώστε μεγάλη προσοχή όταν κάνουν κάτι ευγενικό, σωστό ή χρήσιμο, επιβραβεύοντάς τα για αυτό. Έτσι, τα παιδιά θα καταλάβουν γρήγορα ότι οι καλές συμπεριφορές τους παίρνουν περισσότερη προσοχή από τις αρνητικές.


Δώστε το καλό παράδειγμα

Για τα παιδιά σας είστε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε το καλό παράδειγμα. Φροντίστε να λύνετε τις όποιες διαφορές σας με σεβασμό απέναντι στον συνομιλητή σας, χωρίς να χάνετε την ψυχραιμία σας και βάζοντας όρια στη συμπεριφορά που δέχεστε από τους άλλους.

 Συμβουλές για λιγότερους αδερφικούς τσακωμούς | imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια: