Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τα εκκλησιαστικά σχολεία




            Με την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους αρχίζει και το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας προς τα μέλη της μικρά και μεγάλα. Πρόκειται για ένα σημαντικό και επίπονο έργο που επιτελείται αθόρυβα στις Ενορίες μας υπό την άγρυπνη και άοκνη προσπάθεια των κατά τόπους επισκόπων, προκειμένου και αυτή η κατηχητική χρονιά να είναι επωφελής και καρποφόρα.
            Και η μεν Εκκλησία πραγματοποιεί το πνευματικό αυτό έργο με ευθύνη και αγάπη προς τα παιδιά της. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των γονέων, γιατί έχουν υποχρέωση πέρα από κάλυψη των βιοτικών αναγκών να φροντίσουν και για τις  πνευματικές, για την καλλιέργεια του θρησκευτικού φρονήματος και του ορθοδόξου ήθους το οποίο σήμερα υποβαθμίζεται σε ανησυχητικό σημείο.
            Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος σε σχετική εγκύκλιο του προς τους υπευθύνους Νεότητας των Ιερών Ναών.  Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το έργον της Ορθοδόξου Κατηχήσεως των νέων μας είναι ιερόν και απαραίτητον. Είναι εν πρώτοις ιερόν διότι αφορά εις την ουσιαστικήν γνωριμίαν των παιδιών μας με την Ορθόδοξον πίστιν και λατρείαν και την κοινωνίαν με τον Κύριον. Είναι επίσης απαραίτητον, διότι το μέλλον της Εκκλησίας και της κοινωνίας είναι οι νέοι άνθρωποι. Οπότε αξίζει να επενδύσουμε στους νέους μας, εργαζόμενοι με ιερόν ζήλον, θυσία, και ανιδιοτελή αγάπη…».
            Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μας και ο καθένας από τη θέση του οφείλει να βοηθήσει το σημαντικό και θεοφιλές αυτό έργο της Εκκλησίας, η οποία είναι έτοιμη  να δεχτεί  κάτω από τους θόλους της τα παιδιά της για το όμορφο ταξίδι της πνευματικής αναγέννησης και σωτηρίας.

            Πρωτ. Γερ. Στανίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: