Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αξιοπρέπεια- Αυτοεκτίμηση- Φιλότιμο

Οι τρίδυμες αρετές


          Αυτές οι έννοιες-αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση και το φιλότιμο-αποτελούν η καθεμιά τους μια ξεχωριστή αρετή. Στην αξιοπρέπεια κυριαρχεί η αντικειμενικότητα, στην αυτοεκτίμηση η εσωτερικη αρμονία, στο φιλότιμο η ηθική στάση.

          Από τη συνύπαρξή και την αρμονική ενότητα αυτών των τριών αρετών ξεπετάγεται το ευγενές πείσμα. Αρετή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, μαζί με την ιερή παράδοσή μας. Με αυτό το πείσμα, που ακουμπά στα  στέρεα και υγιή θεμέλια των τρίδυμων αρετών, παλέψαμε όλους τους αγώνες μας.

          Με το ευγενές πείσμα γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Το μυαλό σου καθαρίζει και βλέπει την πραγματικότητα όπως αυτή είναι, και όχι όπως θα ήθελες να είναι. Η καρδιά πλημμυρίζει με αγνό παλμό. Αναγνωρίζεις τα λάθη σου και διδάσκεσαι από αυτά. Αποδέχεσαι τις ευθύνες σου και τις συνέπειές τους και δεν τις αποδίδεις στους άλλους. Πνίγεις την μεμψιμοιρία σου και βρίσκεις το χαμόγελό σου. Τότε θεωρείς τον εαυτό σου άξιο να αναλάβει τις ευθύνες του.

          Τις τελευταίες δεκαετίες, κάτω από έναν ανεξέλεγκτο βομβαρδισμό πληροφοριών, με εύθραυστους οικογενειακούς δεσμούς, οι παραπάνω έννοιες αμβλύνθηκαν.

          Γι’ αυτό:

          “Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις,

          τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις”.

                                                                                 Κ. Π. Καβάφης

          “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ”, τ. 619

Δεν υπάρχουν σχόλια: