Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Η απρόσωπη κοινωνία μας



Σήμερα ζούμε μια ηλεκτρονική επανάσταση που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από το κινητό τηλέφωνο μέχρι το διαδίκτυο με τις πρακτικές του προεκτάσεις και εφαρμογές επηρέασε βαθύτατα τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι γίνεται ρυθμιστής των επαγγελματικών, προσωπικών και κοινωνικών μας  επικοινωνιών. Καταργεί τις αποστάσεις, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον. Όλες οι συνεννοήσεις διεκπεραιώνονται  μέσω διαδικτύου.

          Αποτέλεσμα: οι προσωπικές σχέσεις σιγά- σιγά καταργούνται και ο άνθρωπος έγινε ένα νούμερο, ένας απρόσωπος  αριθμός τραπεζικού και εφοριακού αρχείου.

          Οι γνωριμίες  μας γίνονται με τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής διαδικασίας. Η διαφήμιση μας επιβάλλει το είδος της διατροφής μας, την ενδυμασία , την ψυχαγωγία, τον τρόπο της ζωής μας.

          Οι άνθρωποι δεν βλεπόμαστε πλέον. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις μας είναι παρόν και το κινητό, και μάλιστα τελευταίας έκδοσης, με τα μηνύματα και τα “επείγοντα”.

          Η κοινωνία μας έγινε απρόσωπη και απάνθρωπη.

          Ο άνθρωπος πλάστηκε για να έχει κοινωνία με τον Θεό σε μια προσωπική σχέση. Η έννοια “πρόσωπο” σημαίνει σχέση- μόνο τα πρόσωπα σχετίζονται- αγάπης, κατανόησης, εμπιστοσύνης. Τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής.

          Η αληθινή κοινωνία συγκροτείται από ανθρώπους  με βαθειά αγάπη και κοινή προσπάθεια για αγώνα. Όμως μια απρόσωπη κοινωνία, μια κοινωνία αριθμών, είναι σχέση οικονομική, που ρυθμίζεται από κανόνες και όρους, που επιβάλλουν τα κέντρα παγκόσμιων αποφάσεων, ανάλογα με τα στρατηγικά τους σχέδια.

          Ο λαός μας έχει και ιστορία και μοναδικό πολιτισμό και παράδοση αιώνων. Όταν ζούσε , ζούσε μέσα στο φως της πνευματικής του πορείας και ενωμένος μεγαλουργούσε. Ευχή θα ήταν να πορευόταν και σήμερα ως πρόσωπα σε μια γνήσια και αληθινή κοινωνία  με τον Θεό και μεταξύ μας.

          Να χρησιμοποιούμε τον πολιτισμό ως όχημα για τις εξελίξεις της επιστήμης με γνώση και διάκριση. Να μην υποκύπτουμε και να γινόμαστε δούλοι της διαδικτυακής διακυβέρνησης, από όπου κι αν προέρχεται , αλλά άνθρωποι με γνήσια και αληθινή ελευθερία “των τέκνων της δόξης του Θεού”.

          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: