Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μεταλλαγμένα, μεγάλος κίνδυνος για τη διατροφή μας





            Η γενετική επανάσταση της βιοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα της πείνας, αλλά οι απειλητικές συνέπειες των μεθόδων της και οι διαφαινόμενοι βαθύτεροι στόχοι των εταιρειών, που τη χρηματοδοτούν και ουσιαστικά την καθοδηγούν, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.
            Ας δούμε έτσι επιγραμματικά τα δεδομένα του προβλήματος των μεταλλαγμένων προϊόντων.
            Μεταλλαγμένα ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ονομάζονται εκείνοι που προκύπτουν με την μεταφορά στο κύτταρό τους γονιδίων-φορέων των κληρονομικών ιδιοτήτων του οργανισμού από άλλον εντελώς διαφορετικό οργανισμό καταργώντας κάθε φυσικό φραγμό με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής. Π. χ. μεταφέροντας γονίδια ψαριού από βόρειες θάλασσες σε ντομάτα αυτή γίνεται ανθεκτική στο κρύο και μπορεί να καλλιεργείται και στις βόρειες περιοχές. Γονίδια αρουραίου στα σπαράγγια τα κάνουν ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα, ενώ κοτόπουλο με γονίδιο μοσχαριού γίνεται μεγαλύτερο και περιέχει λιγότερο λίπος. Ακόμη γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες, γίνεται γιγάντιο, αλλά πάσχει από εξασθένηση του ανοσοποιητικού του συστήματος κ. π. α.
            Επεμβάσεις αυτού του είδους έχουν συνέπειες ανεξέλεγκτες. Μεταλλαγμένοι οργανισμοί  μπορούν να διασταυρωθούν με τους φυσικούς, ν’ αναπαραχθούν, να απελευθερωθούν στο περιβάλλον, απ’ όπου δεν μπορούμε πια να τους «αποσύρουμε». Και αυτή την ώρα δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη μελλοντική συμπεριφορά τους και την όλη επίδραση στη φυσική βιοποικιλότητα. Οπωσδήποτε πρόκειται για «γενετική ρύπανση», τη χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη  ρύπανση του πλανήτη…
            Ίσως δεν φθάνουν τα λόγια αυτού του σημειώματος να περιγράψουν το τόσο σοβαρό πρόβλημα των μεταλλαγμένων προϊόντων. Όμως είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το καταλάβουμε προσωπικά, γιατί είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους.     

Πηγή: περιοδικό «Προς την Νίκην». τ. 700

Δεν υπάρχουν σχόλια: