Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

O Aρχιμ. π. Βασίλειος Μπακογιάννης...




...στο βήμα του πνευματικού μας κέντρου

Την Δευτέρα το απόγευμα στην αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου  μίλησε ο αρχιμ. π. Βασίλειος Μπακογιάννης, θεολόγος και συγγραφέας πολλών πνευματικών βιβλίων, με το ενδιαφέρον θέμα: «Ο Θεός και η παρουσία του κακού μέσα στον κόσμο».
Μεταξύ άλλων ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στη διάκριση του φυσικού και του ηθικού κακού. Το πρώτο δεν είναι αμαρτία, ενώ το δεύτερο είναι, γιατί έχει σχέση με την ευθύνη και την ελευθερία του ανθρώπου. Έτσι εμφανίζεται το προσωπικό και κοινωνικό κακό.
Η παρουσία του κακού δεν οφείλεται στην αδυναμία του Θεού να το εξαλείψει, ούτε είναι αίτιος του κακού, αλλά είναι αποτέλεσμα εκείνης της πρώτης αμαρτίας. Επίσης η παρουσία του κακού δεν έχει εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά  αφυπνιστικό προς γνώση και συμμόρφωση του ανθρώπου προς τις εντολές του Θεού.
Ο Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και επιτρέπει στον άνθρωπο να εκφράζεται και να ενεργεί ελεύθερα. Η όποια απόφαση και επιλογή ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο. Ο Θεός ανέχεται και καμιά φορά επεμβαίνει για να συνετίσει τον άνθρωπο. Μέσα από τα ιστορικά γεγονότα-θετικά και αρνητικά- κατευθύνει την ιστορία προς το «τέλος», αφού ο Θεός είναι ο κύριος του κόσμου και της ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: