Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Των Τριών Ιεραρχών τη γιορτή...



                                                                   
       Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 
ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ


1. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
         
          Αυτή που κήρυξε ο Χριστός, συνέχισαν οι Άγιοι Απόστολοι και διαφύλαξε η Εκκλησία αλώβητη και απαραχάραχτη από κάθε αιρετική διδασκαλία μετά από πολλούς αγώνες εναντίον των πάσης φύσεως εχθρών της.

2. ΟΡΘΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

          Χωρίς την ερμηνεία των πατέρων δεν θα κατανοούσαμε σωστά το πνεύμα των Γραφών, με κίνδυνο να παραποιήσουμε από εγωισμό ή μονομερή και υποκειμενική ερμηνεία την ΑΛΗΘΕΙΑ.

3. ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚH ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

          Όλοι έχουμε ανάγκη πνευματικής καθοδήγησης από τους πνευματικούς μας πατέρες, ιεράρχες και ποιμένες της Εκκλησίας μας. Μας βοηθούν στο να πάρουμε σωστή θέση απέναντι στον Θεό. Τον κόσμο, τον άνθρωπο, τις ψυχές, την συνείδηση, την ελευθερία, τον θάνατο, την αιωνιότητα και τ’ άλλα υπαρξιακά και μεταφυσικά προβλήματα του ανθρώπου και να ζήσουμε εφαρμόζοντες τις χριστιανικές αλήθειες.

4. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

          Μας καθοδηγούν χωρίς πλάνη- απλανώς- στην αρετή, την αγιότητα, την ηθική τελείωση και την θέωση.

5. ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΙΚΙΛΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

          Οι προτεινόμενες λύσεις σε όλα τα προβλήματα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Συνεπώς μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε εποχή, και στην δική μας φυσικά. Κατά βάση τα προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον άνθρωπο είναι ουσιαστικά τα ίδια.

          6. ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ.

          Είναι μια δυναμική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι το ευαγγέλιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην ζωή των ανθρώπων. Η ζωή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ζωντανή απόδειξη της βίωσης των χριστιανικών αληθειών. Θα ήταν παράλογο και ασέβεια να υποθέσουμε ότι ο Θεός ζητά από τον άνθρωπο κάτι που ξεπερνά τις πνευματικές του δυνάμεις. Το ευαγγέλιο δεν ζητά ουτοπία αλλά πραγματικότητα που βρήκε τέλεια εφαρμογή στα πρόσωπα των Αγίων της Εκκλησίας. Η συνέχεια του ευαγγελίου βρίσκεται στα πρόσωπα των αγίων της Εκκλησίας μας. Κοντολογίς οι Τρείς Ιεράρχες μας δείχνουν ότι ο χριστιανισμός μπορεί να εφαρμοσθεί από τον καθένα μας, αρκεί να το θελήσουμε.

          π. Γερ- Αγγ. Σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: