Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Πνευματικακις



Ο φωτιστής της Κανανγκα

Στις 29 Μαρτίου 2020, Δ Κυριακή των νηστειών, συμπληρώνονται 22 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού πατρός Χαρίτωνος Πνευματικακι, του κορυφαίου ιεραποστόλου και φωτιστου της πόλεως Κανανγκα του Κονγκό. Την ημέρα αυτή τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Ιωάννης της κλίμακος, τον οποίο ο πατήρ Χαρίτων ευλαβειτο πάρα πολύ.

     Ο πατήρ Χαρίτων πήγε στην Κανανγκα τον Ιούλιο του 1973 μόνος και χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια, έχοντας μαζί του την ευλογία και την προστασία του Αποστόλου Ανδρέου. Αγωνίστηκε εκεί 25 χρόνια με πολλές δυσκολίες, με κατατρεγμούς, με συκοφαντίες και με δικαστήρια, όπου τρανως αποδείχθηκε η αθωότητα του και με ποικίλα άλλα προβλήματα. Ο Χριστός τον χαριτωσε κατά πάντα και τον αξίωσε να συνεργησει στην ψυχική ανάσταση 30.000 χιλιάδων ιθαγενών. Έτσι, αναδείχθηκε ο φωτιστής της Κανανγκα και ο μεγαλύτερος ευεργέτης των ιθαγενών κατοίκων αυτής της πόλεως.

   Η ζωή και η δράση του στην Κανανγκα ταιριάζει πάρα πολύ με τη ζωή και τη δράση του Άγίου Νικολάου Καζαπκιν, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος ιεραπόστολος της Ιαπωνίας και ο ιδρυτής της Ορθοδόξου Εκκλησίας αυτής της χώρας. Όσοι είχαμε την τιμή να είμαστε πνευματικά του παιδιά πάντοτε τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και τον παρακαλούμε στις δύσκολες μέρες που ζούμε, να μας μνημονεύει στις δεήσεις του, ώστε ο Θεάνθρωπος Κύριος μας να δίνει πλούσια τη Χάρι Του για να κρατάμε και εμεις ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξιας.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.
Υπό Ν.Βοϊνέσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: