Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

“ Η απαρχαίωση του ανθρώπου”

 

“....Προκειμένου να καταπνιγεί προκαταβολικά οποιαδήποτε εξέγερση, δεν χρειάζεται βία. Μέθοδοι όπως αυτές του Χίτλερ είναι ξεπερασμένες. Χρειάζεται να αναπτυχθεί μια τόσο ισχυρή συλλογική συμμόρφωση, που η ιδέα της εξέγερσης να μην περνάει καν από το μυαλό των ανθρώπων.

          Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να περιορίζονται οι έμφυτες βιολογικές ικανότητες των ατόμων από την γέννηση. Στη συνέχεια, η παιδεία να συρρικνωθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ένα ακαλλιέργητο άτομο έχει περιορισμένο ορίζοντα σκέψης και όσο περισσότερο οι σκέψεις του περιορίζονται σε ασήμαντους προβληματισμούς, τόσο λιγότερο είναι  πιθανόν να επαναστατήσει.

          Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να υπάρχει φιλοσοφία. Πάλι εδώ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πειθώ και όχι την άμεση βία: θα μεταδίδουμε μαζική ψυχαγωγία μέσω της τηλεόρασης, που θα προβάλλει τον συναισθηματισμό και το ένστικτο. Θα γεμίσουμε το μυαλό των ανθρώπων με ό, τι μάταιο και διασκεδαστικό. Καλό είναι να εμποδίσουμε το μυαλό να σκέπτεται, μέσω αδιάκοπης μουσικής και φλυαρίας. Η σεξουαλικότητα θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρώπινων ενδιαφερόντων. Δεν υπάρχει καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό.

          Γενικά, θα φροντίσουμε να αποβάλλουμε τη σοβαρότητα από τη ζωή, να χλευάζουμε τις υψηλές αξίες και να υπερασπιζόμαστε την ελαφρότητα. Η ευφορία της διαφήμισης να γίνει το πρότυπο της ανθρώπινης ευτυχίας και το μοντέλο της ελευθερίας...”.

          Αυτό το κείμενο γράφτηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Αυστριακό φιλόσοφο Γκύντερ Άντερς (1902-1992). Αυτός διείδε την άνοδο ενός ολοκληρωτισμού βασισμένου όχι στη βία, αλλά στην αλλοτρίωση του ανθρώπου.

          Πρόκειται για ένα προφητικό κείμενο που όπως φαίνεται  δικαιώνεται σήμερα!

          “Η Δράση μας”, τ. 586

Δεν υπάρχουν σχόλια: