Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

 

Η Ορθοδοξία είναι “η νίκη η νικήσασα τον κόσμο”. Είναι η ζωή του Λόγου, Οποίος “σαρξ εγένετο” και “θεασάμεθα την δόξαν αυτού”. Η θέα αυτή αποτελεί την ουσία της Ορθοδοξίας, γιατί μόνον αυτή “ψηλαφεί” τον Ιησού Χριστό, και μόνον αυτή Τον“κατέχει”. Μόνον αυτή “διδάσκει” τη ζωή του Χριστού και μόνον αυτή “κοινωνεί” τον Ιησού Χριστό δια του μυστηρίου της θ. Ευχαριστίας.

Η Ορθοδοξία μας είναι η αιώνια αλήθεια για το Θεό και τον άνθρωπο, χωροχρονικη και θεανθρώπινη.

Η λατρεία της μας οδηγεί στον αγιασμό μας.

Μας σώζει με τη διδαχή της.

Διδάσκει με τη ελευθερία της, το μεγαλείο της. Τη δόξα της και την αλήθειά της.

Μένουσα εν αυτή καινιζει τα πάντα.

Συγκεφαλαιώνει παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα.

Φωτίζει και αξιολογεί το παρελθόν, διαγράφει με τη μετάνοια και το άγιο Βάπτισμα την αμαρτία, τη πτώση και τον θάνατο.

Η Ορθοδοξία είναι η “Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και κάθε μέλος της πιστεύει, ομολογεί, προσδοκά. Είναι, όπως αναφέρει ο Γιώργος Σεφέρης, “μια απέραντη αλληλεγγύη πεθαμένων  και ζωντανών”. Αυτή μας οδηγεί στη “γνώση του Θεού”.

Η Ορθοδοξία μας είναι  η “ευρυχωρία της πίστεως” .

Έκφρασή της είναι η οικουμενικότητα της αλήθειά της. Είναι το Ευαγγέλιο, αλλά και το δόγμα. Αυτά τα δύο αποτελούν και εκφράζουν το πλήρωμα της νέας ζωής που φέρνει στον κόσμο.

Η Ορθοδοξία είναι ο “χώρος” και το “δοχείον” της χάριτος. Είναι δηλαδή “ η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεό και Πατρός και η κοινωνία του αγίου Πνεύματος μετά πάντων ημών”.

Η Ορθοδοξία είναι η Αλήθεια η οποία δεν εξαντλείται στη διατύπωσή της. Έσχατη αλήθεια είναι η ζωή που δεν αναιρείται με τον θάνατο. Είναι όμως και η Ανάσταση του ανθρώπου   δια του Θεανθρώπου, γι’ αυτό και “πύλαι Άδου ουκ κατισχυσουσιν αυτής”.

Η Ορθοδοξία αγκαλιάζει με τη “ματιά” της τον ουρανό και τη γη, τη ζωή και τον θάνατο, την αμαρτία και τη λύτρωση. Και όλα αυτά τα κάνει “καινά”, τους δίνει ζωή. Η Ορθοδοξία είναι “η καινή εν Χριστώ κτίσις”.

Η Ορθοδοξία μας είναι και “χώρος άσκησης και μαθητείας”. Βιωματικά προσεγγίζεται μόνο με την ταπείνωση, διότι “ταπεινοίς δίδωσιν χάριν”.

Ο εγωισμός οδηγεί στην αίρεση, στον τεμαχισμό της σώζουσας αλήθειας, σε μερικές γνώσεις γύρω από το μυστήριο της πίστης. Είναι χώρος μαθητείας “παρά τους πόδας του Ιησού” και ασκείται μέσα στην Εκκλησία για την απόκτηση της αληθινής ζωής.

 Η Ορθοδοξία είναι η αγιωτάτη Εκκλησία του Χριστού, που “φωτίζει και αγιάζει κάθε άνθρωπο ερχόμενον εις τον κόσμο”.Και σ’ αυτό το φωτισμό και τη χάρη δεν υπάρχει μέτρο. Ζούμε μέσα στην Εκκλησία την Ορθοδοξία και μέσα σ’ αυτή κερδίζουμε τη σωτηρία. Γιατί εκεί βρίσκουμε “ την πίστη των Αποστόλων, των Πατέρων, , των Ορθοδόξων, Και η πίστη αυτή , η Ορθόδοξη, στηρίζει ολόκληρην την οικουμένη”.

Αυτή είναι η Ορθοδοξία μας : Το καύχημα, το σέμνωμα και  το κύρος της Εκκλησίας μας.

Μακάρι να χαιρόμαστε και μεις την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία μας και να δίνει ο καθένας από μας “την μαρτυρία Ιησού Χριστού.

  π. Γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο!