Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

 

Το εμβόλιο, στο οποίο έχουν επενδυθεί τόσες και τόσες ελπίδες για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, έχει γίνει το νέο πεδίο στο οποίο αναδεικνύονται ανάγλυφα οι τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ανά τον κόσμο.

          Είναι χαρακτηριστικό αητό που τόνισε πρόσφατα ο Γ. Γ. Του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, ότι 10 χώρες είχαν απορροφήσει το 75ο/ο των εμβολίων παγκοσμίως, τη στιγμή που 130 δεν είχαν λάβει καμία απολύτως δόση. Μόνο οι ΗΠΑ και  ΕΕ έχουν εξασφαλίσει περίπου το 1/3 των παραγομένων δόσεων, τη στιγμή που ο πληθυσμός τους δεν αντιστοιχεί παρά στο1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η οργάνωση ΟΝΕ CAMPAIGN για την αντιμετώπιση την φτώχειας υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Μ. Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις, πάνω από ένα δισεκατομμύριο περισσότερες απ’  ό, τι θα χρειαζόταν, για να εμβολιαστούν οι 2, 06 δισεκατομμύρια πολίτες  τους με δύο δόσεις.

          Όπως σχολίασε δηκτικά ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσις, επικρίνοντας τα πλούσια κράτη, “Είναι σαν να σκοπεύουν να εμβολιάσουν όλες τις γάτες και τους σκύλους τους”.

          Το αίτημα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αδικίας είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με το αίτημα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας. Όπως τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαιερ, “είναι θέμα ανθρωπιάς, είναι θέμα των δικών μας αρχών, βάσει των οποίων κρινόμαστε”.

          “ΖΩΗ”, τ. 4355

Δεν υπάρχουν σχόλια: