Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Συνυπουργία Πνευματικά Μηνύματα

 


Το αποστολικό ανάγνωσμα Β΄ Κορινθίους, 1, 8-11 ο Απόστολος Παύλος περιγράφει μα ζωηρά χρώματα την ένταση των θλίψεων που βίωσε στη Μικρά Ασία, ένταση τέτοια, που τον οδήγησε ακόμη και στα πρόθυρα του θανάτου!

            Πολύ σημαντική, πολύτιμη-ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις- είναι η βοήθεια που δίνεται από τους αδελφούς με την προσευχή. Δεν το λέω εγώ, το λέει και το πιστοποιεί το ίδιο το κείμενο, που αναφέρει στον στίχο 11: «συνυπουργούντων βοήθεια και υμών υπέρ ημών τη δεήσει» [«και με τη δική σας βοήθεια / υπηρεσία μέσω της δέησης/προσευχής σας για μας, δηλαδή για τον ίδιο τον Παύλο, πρόκειται για «πληθυντικό μετριότητος», όπως λέγεται μια τέτοια χρήση του πληθυντικού, ο οποίος αναφέρεται μόνο σε ένα πρόσωπο: τον ομιλούντα/ γράφοντα ].

            «Συνυπουργούν» επομένως [= συνεργάζονται στην παροχή βοήθειας, στην παροχή υπηρεσίας] οι παραλήπτες της Επιστολής( αλλά και εμείς που τη διαβάζουμε σήμερα) όταν προχωρούν/προχωρούμε σε δέηση/προσευχή υπέρ του δοκιμαζομένου αδελφού, με αποτέλεσμα ο ωφελούμενος από αυτή απόστολος Παύλος να λέει τρεις στίχους παρακάτω(1, 14): «καύχημα υμών έσμεν, καθάπερ και υμείς ημών» [= είμαστε-είμαι- ο λόγος για τον οποίο καυχιέστε, όπως ακριβώς και εσείς είστε ο λόγος για τον οποίο καυχιόμαστε εμείς- εγώ!!!

            Με έναν τρόπο αθόρυβο δηλαδή [με την «συνυπουργία» που δηλώθηκε παραπάνω], ο απλός πιστός γίνεται γνήσιος «υπουργός» (καλύτερα εκτός εισαγωγικών η λέξη αυτή, αφού είναι γνήσιος…) μαζί με τους άλλους αδελφούς (αυτό το πολύτιμο «συν» , που το ξεχνάμε συνήθως), γνήσιος υπηρέτης/διάκονος, χωρίς τυμπανοκρουσίες και «ταρατζούμ» , αλλά «εν αφελότητι καρδίας» [Πραξ. 2, 46].

            Ανδρέας Μοράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: