Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

 


Τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και την επώδυνη για τον Ελληνισμό Σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών του 1923, ήρθε να ταράξει τα ύδατα μια συγκλονιστική επιστολή, την οποία δημοσίευσε το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», που φέρει το όνομα του ηρωικού Ποντίου Έλληνα δημοσιογράφου και εκδότη, που δολοφονήθηκε από τους Κεμαλιστές στην Αμάσεια το 1921.

          Η επιστολή είναι γραμμένη από κάποιους  από τους απογόνους των Ελλήνων εκείνων που για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους  το 1923 δεν ακολούθησαν τους ομοδόξους και συμπατριώτους τους  στον πικρό δρόμο της Ανταλλαγής των πληθυσμών και έμειναν στην Τουρκία.

          Τα λόγια τους συγκλονίζουν: «….Σίγουρα έχετε ακούσει τις ιστορίες εκείνων των παιδιών που εξαφανίστηκαν  κατά τη διάρκεια της Ανταλλαγής. Σίγουρα κάποιος από τους γνωστούς σας είχε κάποιον συγγενή που έμεινε στην Τουρκία. Λοιπόν, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι απέγιναν αυτά τα παιδιά; Είμαστε οι απόγονοι αυτών των παιδιών.. Βρίσκουμε ο ένας τον άλλο , συναντιόμαστε κρυφά, κλαίμε για τις ιστορίες μας. Αλλά εσείς τι κάνετε για μας;…. Είμαστε οι πικρές  , ιστορίες της Ανταλλαγής που δεν λέγονται ποτέ. Είμαστε. Είμαστε οι κρυμμένοι, οι χαμένοι. Είμαστε οι ξεχασμένοι. Μη μας αφήνετε μόνους. Εμείς θα ακούμε κρυφά ελληνικά δημοτικά τραγούδια, θα κλαίμε  κρυφά… Είμαστε εδώ, οι ευγενείς φύλακες του τόπου μας, είμαστε οι ξεχασμένοι εδώ. Σας νοσταλγούμε. Υψώστε τη φωνή σας  για μας. Κάντε κάτι για μας. Σας αγκαλιάζουμε όλους με λαχτάρα».

          «ΖΩΗ», τ. 4382

Δεν υπάρχουν σχόλια: