Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 


Καθώς προσεγγίζουμε την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα είναι απαραίτητη κάποια ανάλογη προετοιμασία, διότι έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι το αποκορύφωμα του εκκλησιαστικού έτους.

            Μάλιστα ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει, ότι την αποκαλούμε Μ. Εβδομάδα, όχι γιατί έχει ημέρες μεγαλύτερες, ούτε  επειδή έχει πολλές ημέρες, αλλά επειδή τα γεγονότα που συνέβηκαν ήταν πραγματικά μεγάλα, διότι αυτή την εβδομάδα καταλύθηκε η τυραννία του διαβόλου, ο θάνατος έσβησε, ο ισχυρός δέθηκε, τα υπάρχοντά του αρπάχτηκαν, η αμαρτία θανατώθηκε, άνοιξε ο παράδεισος και ουρανός έγινε προσιτός και άνοιξε η μεσοτοιχία που έκλινε στην πόρτα του παραδείσου. Ο Θεός της ειρήνης έφερε την ειρήνη ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Γι’ αυτό καλείται Μ. Εβδομάδα.

            Τα γεγονότα αυτά είναι τόσο μεγάλα και υπερφυσικά που δύσκολα προσεγγίζονται με το μυαλό. Για να προσεγγίσουμε αυτά τα γεγονότα χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως καθαρή καρδιά, αγάπη Θεού, και εν Χριστώ ζωή.

            Πολλοί έζησαν και ζουν αυτό το μυστήριο του Εσταυρωμένου Ιησού και με το τάλαντο της γραφίδας και του ποιητικού λόγου μας άφησαν μια ευλογημένη κληρονομία: τις βιωματικές και πνευματικές τους  εμπειρίες. Και αυτή τον πνευματικό-ποιητικό θησαυρό η Εκκλησία τον ενσωμάτωσε  στη θεία λατρεία.  Έτσι δημιουργήθηκαν οι ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, οι οποίες μας βοηθούν  να προσεγγιστούμε το Θείο Πάθος.

            Γι’ αυτό ας σπεύσουμε με κατάνυξη στις ιερές ακολουθίες ακολουθώντας ένα πνευματικό, οδοιπορικό προς το Πάθος και την Ανάσταση του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού.

            «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος όν ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν , ον ευρήσει ραθυμούντα.

            Βλέπε ουν, ψυχή  μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της βασιλείας έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα, Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών, προστασίαις των Ασωμάτων ελέησον ημάς».

            Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: