Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) ιδρύθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920. Συγκροτήθηκε ως επαγγελματικός Σύλλογος προκειμένου να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των πνευματικών μελών της, έργο που εξακολουθεί να επιτελεί έως τις μέρες μας, προβάλλοντας τις δραστηριότητες και υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.
Το Αρχείο-Μουσείο Τύπου Πατρών ιδρύθηκε το 1956 από την ΕΣΕΗΠΗΝ και λειτουργεί από τις 28 Μαΐου 1957. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και προβολή τεκμηρίων της εξέλιξης του ελληνικού Τύπου, ιδίως των περιόδων που αποτέλεσαν ορόσημα της πορείας του έθνους. Αντικείμενα του ενδιαφέροντός του είναι εφημερίδες, περιοδικά, καθώς και παντός άλλου είδους έντυπα, έγγραφα, χειρόγραφα, αυτόγραφα, ως και χάρτες, λιθογραφίες, φωτογραφίες. Εν γένει, κάθετι που μπορεί να περιέχει μαρτυρίες για σημαντικά γεγονότα τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος.
Τα στοιχεία απεικόνισης των ιστορικών εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Αρχείο –Μουσείο Τύπου ποικίλουν ως εξής:
Εφημερίδες 225 διαφορετικών τίτλων, από το 1815 ως σήμερα, που περιέχονται σε 900 τόμους και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο 1816-2002. Τα φύλλα των εφημερίδων που προκύπτουν για ψηφιοποίηση με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ανέρχονται σε 850.000.
Περιοδικά 175 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν την χρονική περίοδο από το 1852 ως τις μέρες μας και συνθέτουν τον όγκο των 370 τόμων.
Ημερολόγια της χρονικής περιόδου από το 1879 ως το 1972 που περιέχονται σε 66 τόμους.
Επίσης, το Αρχείο - Μουσείο Τύπου διαθέτει 1521 τόμους βιβλίων από το 1880 και μετά, καθώς και ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επανάστασης του 1821, (όπως τα πρωτότυπα χειρόγραφα του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, που καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας να αναλάβει τη Διακυβέρνηση της Ελλάδας, του πρώτου όρκου των υπουργών κ.ά..)
Το Αρχείο – Μουσείο Τύπου είναι ανοιχτό καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή, φοιτητή, επισκέπτη.
Διεύθυνση Μουσείου Μαιζώνος 200, Πάτρα
Τηλ. Μουσείου 2610 310 488
1 σχόλιο:
Πάλι καλά που μας δίνεται πληροφορίες και για τον πολιτισμό, γιατί άλλα μπλόγς μόνο κύριε ελέησον και λιβάνι μας ταϊζουν.
Χριστιανισμός δεν είναι μόνο αυτά. Στις πόλεις ζούμε, πρέπει ο πνευματικός μας ορίζοντας να ανοίγει.
Ευχαριστούμε.
Δημοσίευση σχολίου