Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα στην Παναγία, Ιερά Προσκυνήματα, Δροσοσταλίδα

Ιερά Προσκυνήματα – Εικόνες της Παναγίας (ζ΄)


Παναγία η Χρυσολεόντισσα



Η Εικόνα αυτή βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσολεοντίσσης στο κέντρο της Αίγινας, δεξιά της Μονής του Αγίου Νεκταρίου, πάνω σε κατάφυτο οροπέδιο. Αρχικά βρισκόταν κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Λεόντιον. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Μονή ήταν ανδρική, ακόμα και ενώ ζούσε ο Άγιος Νεκτάριος. Με πρόνοια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία ύστερα από χρόνια ερήμωσης. Πρώτη ηγουμένη, η οποία ανέλαβε την ανασυγκρότησή της το 1935, ήταν η μακαριστή Μαγδαληνή, η οποία είχε γίνει μεγαλόσχημα από τον Άγιο Νεκτάριο.

Αφότου ήρθε στην Αίγινα ο άγιος το 1904 ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, ιερό αντικείμενο με το οποίο ήταν δεμένος επί της γης ήταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Έχει ιστορία γύρω στα 400 χρόνια και είναι περιβεβλημένη με ασημένια επένδυση, ελαφρώς επιχρυσωμένη. Είναι έργο ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας. Κατά διαστήματα ανέβαινε τότε ο Πενταπόλεως Νεκτάριος στη Χρυσολεόντισσα για προσκύνημα και προσευχή στη χάρη της. Τελευταία πνευματική επιθυμία του ήταν να προσκυνήσει για τελευταία φορά. Αυτό έγινε το Σεπτέμβρη του 1920. Με συνοδεία τριών μοναχών πέζευσε στο αλογάκι της Μονής και όταν έφτασε στο Μοναστήρι συγκινημένος και δακρυσμένος γονάτισε και προσευχήθηκε να του χορηγήσει ο Θεός λίγα χρόνια ζωής ακόμα για να ολοκληρώσει το έργο του στη Μονή του. Ύστερα ζήτησε να φύγουν για τη Μονή της Αγίας Τριάδος. Στο δρόμο βλέποντας από ψηλά το Μοναστήρι του είπε: «Ας ευλογήσω δια τελευταίαν φοράν το μοναστηράκι μου και τους χριστιανούς της νήσου, διότι εντός ολίγου θ’ απέλθω». Σε ερώτηση της μοναχής Νεκταρίας απάντησε: «εις τους ουρανούς». Πήρε δηλαδή απάντηση ότι πεθαίνει.

Το νησί της Αίγινας πλήττεται κατά καιρούς από ανομβρία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καταφεύγουν στη χάρη της Χρυσολεόντισσας οι πιστοί Αιγινήτες και κατεβάζουν την εικόνα στην πόλη, όπου γίνονται αγρυπνίες και λιτανείες. Η Παναγία τους λυπάται και στέλνει βροχή όσο χρειάζεται.

Ακόμα να αναφέρουμε ότι διατέλεσε τελευταίος ηγούμενος της Ι.Μ.Χρυσολεοντίσσης (πριν μετατραπεί σε γυναικεία) ο Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας.


Διασκευή από το βιβλίο Σαράντα Εικόνες της Παναγίας του αρχιμ.Νεκτ. Ζιόμπολα)


Δροσοσταλίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: