Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η εκκλησία του χωριού μου, των Χαλιωτάτων Κεφαλληνίας


Με τη βοήθεια του θεού, κάθε χρόνο επισκέπτομαι το νησί μου, την Κεφαλληνία και παραθερίζω μερικές μέρες στο χωριό μου, τα Χαλιωτάτα Σάμης.

Μεγάλο χωριό, κάποτε, σήμερα παραπαίει και μονάχα μερικοί «κουρλοί» μένουν μόνιμα και μας το προσέχουν για να μπορούμε μείς, οι «πρωτευουσιάνοι» να το επισκεπτόμαστε τα καλοκαίρια. Όμορφο χωριό, χτισμένο σε ύψωμα, βλέπει και ελέγχει αφ’ υψηλού τον κόλπο της Σάμης.

Έχει τρείς εκκλησίες, την Βαγγελίστρα, τον Άγ. Νικόλαο και την Παναγία (κάτω μαχαλάς).

Μπαίνοντας στο χωριό αντικρίζεις την εκκλησία της Παναγίας με το νεκροταφείο, την πιο καλοδιατηρημένη από τις τρεις. Να’ ναι καλά οι Ρασσαίοι και ο κυρ-Κώστας με την κυρά-Μέλπω που νυχθημερόν φροντίζουν τον ναό και με πολύ κόπο έχουν καταφέρει να τον κάνουν στολίδι.

Δυστυχώς εφημέριος στο χωριό δεν υπάρχει. Ένα ιερέας εξυπηρετεί πολλά χωριά κα η σειρά των Χαλιωτάτων για Κυριακάτικη Λειτουργία αργεί. Αν τύχει κανά μνημόσυνο, τότε μπορεί να χτυπήσουν οι καμπάνες και να μαζευτούν οι χωριανοί να συγχωρέσουν τον μακαρίτη.

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες ,όχι σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας, αλλά σπουδαίας συναισθηματικής για όλους τους Χαλιώτες ανά τον κόσμο. Και είναι πολλοί οι Χαλιώτες. Από Αμερική μέχρι Αυστραλία και από Β.Ευρώπη μέχρι Αφρική. Σκορπισμένοι, αλλά ποτέ δεν ξεχνάνε το χωριό τους. Το επισκέπτονται συχνά, κυρίως τον Αύγουστο, και το ξαναζωντανεύουν, έστω για 2 βδομάδες.

Ο Θεός να τους έχει όλους καλά και να ξανασμίγουμε κάθε καλοκαίρι.


Χ.Γ.Στ.

















4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο, απλό και ωραίες φωτογραφίες. ιδίως οι δυο πρώτες.
Γιατί χ.γ.στ δεν γράφεις πιο συχνά και αρκείσαι μόνο στην διαχείριση του μπλόγκ ; Έχεις χάρισμα στην γραφή και στην κριτική σκέψη και η άποψή σου θα ήταν ενδιαφέρουσα.
Σε προτρέπω να γράφεις πιο συχνά και ταξιδιωτικά και κείμεν απροβληματσιμού.
Είναι κρίμα να το θάβεις το τάλαντό σου.

Ένας μεγαλύτερος φίλος σου

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω΄με τον από πάνω σχολιαστή. Έχει χάρισμα ο συντάκτης του άρθου, αλλά καλό είναι να γράφει ότνα έχει κάτι να πει. όχι ότι του ρθει. π.χ. αυτό το άρθρο δεν μου άρεσε γιατί στην ουσία δεν λέει τίποτα. καλύτερα να έβαζε μόνο τις φωτογραφίες.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΧΑΛΙΩΤΗ...

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ; ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΧΑΡ. ΣΤΑΝ. ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ, ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΧΑΛΙΩΤΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΠΑΤΡΙΝΟ!

ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Κ ΘΑ ΜΕΝΕΙΣ ΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ;;

Ε, ΚΑΙ ΓΩ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ!!

Δ.Δ.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Αγαπητέ Δ.Δ.

όπως θα κατάλαβες από την αρχή του κειμένου, ειρωνικά σχολιάζω και την δική μου παρουσία εκεί ως πρωτευουσιάνου.
Μακάρι να μπορούσα να πηγαίνω συχνότερα, αλλά βλέπεις οι υποχρεώσεις με κρατάνε εδώ στην Πάτρα.
Όπως και να'χει πάντως ένα μέρος της ζωής μου μοιράζεται και στο πατρικό μου χωριό , τα Χαλιωτάτα , και κάνω ό,τι μπορώ για να το προβάλλω και να το στηρίζω. Το αγαπώ, έστω και απο την Πάτρα.

Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις παρατηρήσεις σου, Καλαβρυτινέ!

Χαράλαμπος Στανίτσας