Ιερά Προσκυνήματα – Εικόνες της Παναγίας (β΄)
Παναγία Μεγαλοσπηλαιώτισσα
Βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και απέχει 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Η Μονή είναι κτισμένη στη βάση πελώριου κάθετου βράχου και η θέα της προκαλεί θαυμασμό και δέος. Η ίδρυσή της έχει αιτία την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας και το ιστορικό είναι θαυμαστό και παράδοξο.
Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Συμεών και ο Θεόδωρος, αφού έτυχαν επιμελημένης παιδείας, αποφάσισαν να ζήσουν ως ερημίτες. Η εποχή είναι εκείνη των διαδόχων του Μ. Κωνσταντίνου. Ασκήτεψαν στον τόπο τους και μετά βρέθηκαν για προσκύνηση στους Αγίους Τόπους. Εκεί δέχθηκαν και χειροτονήθηκαν ιερείς του Υψίστου. Στη συνέχεια πάνω στη σκέψη τους πού να ασκητέψουν δέχθηκαν ουράνιο μήνυμα. Είδαν μια συναρπαστική οπτασία, την ίδια και οι δύο. Τους παρουσιάστηκαν τρεις άνδρες με ουράνια μορφή και αμέσως μετά η Παντάνασσα Δέσποινα που τους είπε να μεταβούν σε περιοχή της Αχαΐας προς καλιέργεια του πνευματικού αμπελώνος, τον οποίον εφύτευσαν οι τρεις παρόντες άνδρες: Παύλος, Ανδρέας και Λουκάς. Ακόμη τους είπε ότι θα έβρισκαν τύπο της μορφής της εξεικονισμένης από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Πράγματι, μέσω της Μ. Ασίας πέρασαν από την πατρίδα τους τη Θεσσαλονίκη και με κόπο έφθασαν στην περιοχή που είχαν σκοπό, χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές σημείο. Και σε όνειρο είδαν τον Παύλο, Ανδρέα και Λουκά, οι οποίοι τους ενίσχυσαν ψυχικά και τους κατεύθυναν τοπικά. Θα έβρισκαν κόρη, την πιστή ποιμενίδα Ευφροσύνη, η οποία θα τους οδηγούσε στην Εικόνα. Η κοπέλα είχε φθάσει ως την εικόνα με τη βοήθεια ενός τράγου και άκουσε παραμυθητική φωνή, που της αποκάλυψε τη συνάντηση που θα είχε με τους δύο αδελφούς. Έφθασαν και οι τρεις στο σπήλαιο και είδαν την εικόνα να αστράφτει. Καθάρισαν το σπήλαιο από τους θάμνους και αποκαλύφθηκε Αγία Τράπεζα υποτυπώδους ναού μέσα σε κόγχη. Οι δύο πατέρες έκτισαν μικρό ναό, όπου αποθησαύρισαν την Εικόνα και παρέμειναν δια βίου ασκώντας ιεραποστολικό έργο. Η Ευφροσύνη έζησε σε εξωτερικό οικίσκο με άσκηση και προσευχή.
Η Μονή δοκιμάστηκε πολλές φορές από πυρκαγιές, αλλά η Εικόνα διασώθηκε από όλες έστω μαυρισμένη. Η Θεοτόκος είναι βρεφοκρατούσα. Ο Χριστός ευλογεί. Αριστερά της Θεοτόκου ετέθη παιδική μορφή με ηγεμονική ενδυμασία δεομένη στην Παναγία. Είναι ο Ιωάννης Δούκας Άγγελος Παλαιολόγος Ραούλ Λάσκαρης Τορνίτσης Φιλανθρώπιος ο Ασάνης. Πρόκειται για τον υιό του Δεσπότη του Μυστρά Δημητρίου Παλαιολόγου, ο οποίος ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ και της Ελένης Δραγάτση. Ο νέος πέθανε δέκα ετών. Στην Εικόνα χωρίς τις εξωτερικές επενδύσεις φαίνεται η μορφή της Παναγίας ανάγλυφη, κατασκευασμένη από κερί, μαστίχα και ρητίνη.
Μεγάλο ρόλο έπαιξε η Ιερά Μονή και κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως. Ο Ιμπραήμ πασάς με 20.000 μαχητές και 500 ιππείς προσπάθησε να την κατακάψει. Αδυνατούσε όμως λόγω της θέσεως της Μονής. Έτσι στις 24 Ιουνίου άρχισε η άνιση μάχη (γιατί οι Έλληνες ήσαν μερικές εκατοντάδες), με αποτέλεσμα οι εχθροί να έχουν πολλά θύματα, ενώ οι Έλληνες μόνο ένα και μερικούς τραυματίες. Έτσι ο Ιμπραήμ διέταξε ταπεινωτική υποχώρηση. Ο επικεφαλής στρατηγός Ν. Πετμεζάς κατά τη δοξολογία για τη σωτηρία γονάτισε μπροστά από την Εικόνα και φώναξε: Παναγία μου, εφόσον έχουμε εσένα, δεν χρειάζονται τα άρματα.
(Διασκευή από το βιβλίο Σαράντα Εικόνες της Παναγίας) του αρχιμ. Νεκταρίου Ζιόμπολα)
Δροσοσταλίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου