Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Επετειακή εκδήλωση για τη μικρασιατική καταστροφή





ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ 2012

       Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της Μικρασιατικής καταστροφής, η οποία αποτελεί μια από της μελανότερες σελίδες του νεώτερου ελληνισμού. Πρόκειται για γενοκτονία και ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνικού στοιχείου της Ανατολής.
          Αυτό για μας ήταν και είναι ένα δυσβάστακτο φορτίο πόνου που ματώνει την καρδιά μας, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που εσχάτως βάλθηκαν να μας πληγώσουν ακόμη περισσότερο αμφισβητώντας, ελαχιστοποιώντας  και παραμορφώνοντας την πραγματικότητα παραχαράσσοντας έτσι την ιστορική μνήμη του έθνους.
          Αυτές οι ανιστόρητες αντιλήψεις μας προκαλούν και μας ερεθίζουν και χρειάζονται την ανάλογη απάντηση, η οποία ήλθε από πολλούς ιστορικούς που θεώρησαν ως ψευδείς και γελοίους όλους αυτούς τους ισχυρισμούς σχετικά με το δράμα των Μικρασιατών.
Μεταξύ αυτών  και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό  του Παν. Πατρών την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
Η επιτροπή των «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ» φέτος συμπεριέλαβε και το θέμα αυτό, για να δώσει μία απάντηση με το δικό της τρόπο στους αμφισβητίες των γεγονότων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος μέσα από αδιάψευστα ντοκουμέντα  αποκάλυψε το μαρτυρικό τέλος της μικρασιατικής καταστροφής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για το μαρτυρικό τέλος του εθνομάρτυρα  Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, και των άλλων κληρικών, τις σφαγές, τις δηώσεις, τις ταπεινώσεις των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και της προσφυγιάς που ακολούθησε. 


Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό έργο διασκευή από το βιβλίο της συγγραφέως Βασ. Ράλλη «Στη Λαίλαπα της Μικρασιατικής Καταστροφής», από τις Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής με άριστη απόδοση και επιτυχία. Την  ευθύνη είχαν ο διάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, ο π. Ειρηναίος και ο αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές.
Η συγκίνηση έφτασε στο κατακόρυφο όταν ο Σεβ. Μητροπολίτης  μας ανέβασε στη σκηνή τη γηραιά πλέον συγγραφέα του  βιβλίου, κ. Ράλλη, Μικρασιάτισσα και η ίδια,  πολύ συγκινημένη, αλλά με φωνή πάλλουσα απεύθυνε στο πολυπληθές ακροατήριο λόγους ευχαριστίας. Η ίδια είναι μία ζωντανή ιστορία που αξίζει περισσότερο από τους λόγους εκείνων που κάνουν λόγο «για απλό συνωστισμό» στην παραλία της καιόμενης Σμύρνης.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης:
-Στον Σεβ. Μητροπολίτη μας που οι εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως φέρουν τη σφραγίδα της επιτυχούς έμπνευσης.
-Στις Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικές Σχολής που με εξαίρετο τρόπο παρουσίασαν τα δρώμενα.
-Τη Βυζαντινή χορωδία για την αρτιότητα της εκτέλεσης των ύμνων.


-Τέλος την εξαιτερική παρουσία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, η οποία υπό την διεύθυνση της μαέστρου δ. Ρεγγίνας Αραβαντινού μας συγκλόνισε βαθύτατα με την ποιότητα των σχετικών τραγουδιών και την υψηλής ποιότητα εκτέλεσης.


π. γ. στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ! ΜΠΡΑΒΟ!!!