Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο Επαναστατικός απελευθερωτικός αγώνας του Γένους κατά το1821



Ο μήνας Μάρτιος ξαναζωντανεύει μέσα μας το μεγαλείο της Επαναστάσεως του 1821. Μας επανατοποθετεί μπροστά στην υπόθεση της ελευθερίας και μας κρίνει. Κρίνει την εθνική μας πορεία, όπως διαγράφεται από τους σημερινούς φορείς της δημόσιας ζωής, αλλά και πως βιώνεται από τον καθένα από μας.

          Ανάμεσα  στα γεγονότα της ελληνικής επαναστάσεως ξεχωρίζουν εκείνα που αποκαλύπτουν το ηθικό μεγαλείο, την αυταπάρνηση και τον αξεπέραστο ηρωισμό. Από το άλλο μέρος όμως ξεχωρίζει και η μικρότητα  των αγωνιστών και η φοβερή διχόνοια , η επάρατη αυτή αρρώστεια που μαστίζει τη φυλή μας.

          Σήμερα, τόσα χρόνια από τότε, πέρα από τα πάθη που μας πολεμάνε, υπάρχει και μια τάση, μια προσπάθεια να νοθευτεί το πνεύμα της Επαναστάσεως και να ερμηνευτεί με κριτήρια ξένα απ’ αυτή και την εποχή της. Δηλαδή προσπαθούν πολλοί να εφαρμόσουν δικά τους κριτήρια και να στηρίξουν με αυθαίρετα συμπεράσματα τις δικές τους τοποθετήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές κ. α. πάνω στην Επανάσταση και να την υποτάξουν σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Έτσι την απογυμνώνουν από το μεγαλείο της, τη φτωχαίνουν και  της αφαιρούν το μήνυμά της. Μετατρέπουν την ελληνική Επανάσταση σε ταξική, σε πάλη κοινωνικών τάξεων ή την θέλουν δημιούργημα ξένων δυνάμεων. Λες και δεν υπήρχε ένας κατακτητής που  βασάνιζε και τυραννούσε το Γένος τετρακόσια χρόνια.

          Αλλά μια τέτοια παραχάραξη της Επαναστάσεως του 1821 αποτελεί εθνική βεβήλωση. Και όταν δίνονται τέτοιες ερμηνείες, τότε συσκοτίζεται η πραγματικότητα και ο λαός χάνει το νόημα της ελευθερίας.

          Η Επανάσταση του 1821, όπως μαρτυρείται από τη συνείδηση των πρωταγωνιστών κι’ αγωνιστών της και όλου του λαού ήταν αναμφισβήτητα έργο όλων των δυνάμεων του Γένους. Ήταν ένα ξέσπασμα του πόνου και της οργής του για την πικρή σκλαβιά του. Και ήταν ο πόθος και η λαχτάρα της ελευθερίας , που συγκλόνιζε, και πάντα συγκλονίζει την καρδιά του κάθε Έλληνα. Και η αδάμαστη ψυχή του το τόλμησε και το πραγματοποίησε. Μία ψυχή που γαλουχήθηκε μέσα το ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο και ανύσταχτο πνεύμα της Ορθοδοξίας, που κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας.

          Οπότε κάθε προσπάθεια νοθεύσεως  αυτής της μεγάλης και εντυπωσιακής επαναστάσεως του λαού μας αποβλέπει σε αλλότριους σκοπούς  με την ελευθερία αυτού του τόπου. Και οδηγεί σε σκόπιμες ενέργειες για να χαθεί το κριτήριο της ελευθερίας. Αυτό επιβάλλει την απομόνωση αυτών των στοιχείων, που πολεμάνε με κάθε τρόπο το πνεύμα και  το νόημα της Επαναστάσεως. Και απαιτείται συνεχής εγρήγορση, όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας, για να μείνουν ανόθευτα και ακαπήλευτα όσα η θυσία των ηρωικών αγωνιστών μας κληροδότησε. Διότι αν νοθευτεί η Ελληνική Επανάσταση, τότε  χάνεται το πνεύμα της αληθινής ελευθερίας, χάνεται το πνεύμα που ζωοποιεί το νεύρο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.

          Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: