Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η λύση της τραγικότητος




Ως αυθεντικό θεολόγος ο Γέροντας Σωφρόνιος, προκειμένου να αναλύσει την ιστορία της ανθρωπότητος, αρχίζει από το γεγονός της πτώσεως του ανθρώπου. Δεν μπορεί να δει τα ιστορικά γεγονότα , όταν δεν αντιμετωπίσει το τραγικό γεγονός της πτώσεως.

          Ένα άλλο κομβικό σημείο της ιστορίας της ανθρωπότητος είναι η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού για να θεραπεύσει τον άνθρωπο και να ανακαινίσει τον κόσμο.

          Παρά ταύτα “στην ιστορία της ανθρωπότητος αναπτύσσεται αδιάκοπα η δυναμική του ολέθρου. Τα πεπρωμένα όλου του κόσμου και κάθε ανθρώπου γίνονται ολοένα και πιο τραγικά. Δεν ζητούν διέξοδο από αυτή την τραγωδία, και εκείνοι που πραγματικά αναζήτησαν λύση της τραγικότητος αυτής, δεν κατέφυγαν σε όμοιους τρόπους δράσεως στο στον αγώνα τους για σωτηρία”.

          Μέσα από αυτούς τους δύο πόλους, δηλαδή της πτώσεως του Αδάμ και της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ερμηνεύεται η ιστορία της ανθρωπότητος, “η πτώση του Αδάμ και η σάρκωση του Λόγου. Αυτός ο Λόγος του Πατρός μας άνοιξε τα μάτια σε ένα μεγαλειώδες θέαμα που εκτυλίσσεται μπροστά μας: μας υπέδειξε την οδό της σωτηρίας από τις συνέπειες της Πτώσεως”.

          (......)

          Μερικοί βλέπουν την ιστορία της ανθρωπότητος στην ιστορία των βασιλειών και των πολέμων, άλλοι νομίζουν ότι είναι ιστορία της κουλτούρας, των πολιτισμών και των επιστημονικών και φιλοσοφικών γνώσεων και όλων εκείνων που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Για μας η ιστορία της ανθρωπότητος είναι “η πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου από την στιγμή της επιγνώσεως του Δημιουργού Του και της εξομοιώσεως με τη γνώση αυτή”.



          Ναυπάκτου Ιεροθέου: Ο άγιος Σωφρόνιος, ο αγιορείτης και ησυχαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: