Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Περί χρησμολόγων ο λόγος

 

Ένα από το προσφιλή θέματα που θέλγουν πολλούς χριστιανούς, ιδιαίτερα τώρα τελευταία, είναι η χρησμολογία. Δηλαδή η διατύπωση κάποιου χρησμού, κάποιου μελλοντικού γεγονότος, που δίνεται από διάφορους χρησμολόγους.

          Την χρησμολογία την εξασκούσαν συστηματικά οι Χιλιαστές-Γιεχωβάδες, οι οποίοι όριζαν διάφορες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα καταστραφεί ο κόσμος, θα ενοποιηθεί η ανθρωπότητα από μια ενιαία κυβέρνηση κ. λ .π. Και φυσικά συνεχώς διαψεύδονταν.

          Η νοοτροπία της χρησμολογίας οργίαζε στην Αμερική μέσα σε Προτεσταντικούς κύκλους, για την έλευση του Αντιχρίστου, για το χάραγμα που θα επιβάλλει στους ανθρώπους, και πολλά άλλα, παρερμηνεύοντας χωρία του βιβλίου της Αποκαλύψεως. Και αυτό, γιατί το βιβλίο της Αποκαλύψεως δεν κάνει λόγο μόνο για το χάραγμα του Αντιχρίστου, αλλά και για το χάραγμα του Χριστού, και όποιος δεχθεί αυτό το χάραγμα, που είναι η χάρη του Θεού, ανήκει στον Χριστό. Πάντως, από τους Προτεστάντες της Αμερικής πέρασαν όλες αυτές οι απόψεις και στην Ελλάδα.

          Πέρα από αυτό, ακούγονται και πολλοί “χρησμολόγοι” κληρικοί και μοναχοί να διαδίδουν πολλά και τρομακτικά, δίνοντας πολλές χρονολογίες γεγονότων και καταστροφές, όπως ότι θα γίνει πόλεμος, θα μπουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα, θα πέσει πείνα γι’ αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι να καλλιεργούν στα σπίτια τους και τα χωριά τους διάφορα προϊόντα, ότι μας ψεκάζουν με τα αεροπλάνα και μας κοιμίζουν, ότι θα σταματήσει η αγορά να τροφοδοτείται από προϊόντα γι’ αυτό πρέπει να προμηθευτούμε πολλά τρόφιμα στα σπίτια μας, ότι με τα φάρμακα και τα εμβόλια μας τσιπάρουν ή βάζουν μέσα στο σώμα μας δηλητήρια, ότι μας παρακολουθούν και μας φακελώνουν, και πολλά άλλα.

          Οι χρησμολόγοι αυτού του είδους, ιδίως όταν είναι κληρικοί, σκορπούν φόβο, πανικό, αγωνία στους ανθρώπους, που χάνουν τον ύπνο τους, καταλήγουν σε ψυχιάτρους και παίρνουν φάρμακα, αισθάνονται γύρω τους εχθρούς, που απειλούν την ύπαρξή τους.

          Καθώς ακούμε όλα αυτά,  αναρωτιόμαστε που βρίσκεται το πρόβλημα και γιατί σε περιόδους κρίσεως ξεπετάγονται όλοι αυτοί οι χρησμολόγοι, οι οποίοι τρομοκρατούν τους ανθρώπους και γιατί τελικά, ιδίως εμείς οι χριστιανοί, είμαστε επιρρεπείς σε τέτοιες χρησμολογίες;

          Φυσικά υπάρχουν πολλά αίτια, αλλά το βασικό είναι η έλλειψη σοβαρής θεολογικής παιδείας και ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έπαυσαν να θεολογούν σοβαρά και περιορίζονται σε συνθήματα σε ψυχοπαθολογικές ερμηνείες, σε ανασφάλειες, σε προτεσταντικές επιρροές. Αντί να θεολογούν, παραπλανούν τους ανθρώπους. Όταν ρωτήσεις αυτούς τους χρησμολόγους κάποιο θεολογικό θέμα το οποίο αντιμετώπισαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι ή οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν γνωρίζουν να απαντήσουν.

          Τελικά, οι χρησμολόγοι κληρικοί επενδύουν τις δικές τους ανασφάλειες, τις άγνοιες με χρησμούς, με ημερομηνίες που ο Θεός θα τιμωρήσει τους ανθρώπους.

          Όμως, η σοβαρή θεολογική αντιμετώπιση των θεμάτων που αναφύονται στην κοινωνία δεν είναι η χρησμολογία, που είναι μια τρομολαγνεία, αλλά η απόλυτη πίστη στην Πρόνοια του Θεού, ο αγώνας και η προσοχή να τηρούμε  το θέλημα του Θεού στη ζωή μας, η πίστη στην Εκκλησία, όπως εκφράζεται από την λατρεία, την θεία Λειτουργία και τις Συνοδικές αποφάσεις.

          Οι χρησμολόγοι όχι μόνον δεν οδηγούν τους ανθρώπους στην μετάνοια, αλλά τους τρομοκρατούν και τους οδηγούν στην ψυχοπάθεια με την πατερική έννοια του όρου.

          “Εκκλησιαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” τ. 394

Δεν υπάρχουν σχόλια: