Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

“και ταύτα δει ποιείν κακείνα μη αφιέναι”

 


Μία από τις σημαντικότερες εκφράσεις ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες της πατρίδος μας, που πολέμησαν γενναία εναντίον των κατακτητών, τραυματίστηκαν ή και έχυσαν το αίμα τους στα πεδία των μαχών, είναι και οι παρελάσεις στις Εθνικές μας επετείους. Πρόκειται για παρελάσεις μαθητών, στρατιωτών, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων, που σκοπό έχουν να λειτουργούν ως υπόμνηση, προς τις νέες γενιές, της θυσίας των προγόνων μας για  την απελευθέρωση της πατρίδος μας.

          Ας μην στεκόμαστε υποτιμητικά σε τέτοια γεγονότα και ας μην απαξιώνουμε την σημασία τους. Η αναγνώριση της θυσίας των προγόνων μας, δεν πρέπει να μένει καταγεγραμμένη μόνο στα βιβλία της ιστορίας και στις αίθουσες διδασκαλίες. Οφείλουμε οι Νεοέλληνες να τιμούμε τις Εθνικές μας Επετείους με παλλαϊκή συμμετοχή.

          Θεωρούμε απαράδεκτο,ελαφρά τη καρδία, να παίρνονται αποφάσεις ακύρωσης του εορτασμού των Εθνικών μας Επετείων, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, είτε εθνικού πένθους είτε συνωστισμού λόγω πανδημίας. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η απειλή είναι πραγματική και δυστυχώς ασύμμετρη. Όμως, ας υπάρχει μία ενιαία θέση και στάση απέναντι στα φαινόμενο συνωστισμού. Δεν μπορούν οι παρελάσεις να θεωρούνται επικίνδυνες για τη διάδοση του κορωνοϊού, ενώ οι παρελάσεις ομοφυλοφίλων ή οι κηδείες επιφανών προσώπων να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ας μην εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί πληγώνεται η ευαισθησία του ελληνικού λαού.

          “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”, τ. 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: