Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η απνευμάτιστη εποχή μας



Το χριστιανικό πνεύμα σε μια απνευμάτιστη εποχή δεν είναι κάποια απρόσωπη δύναμη ή αρχή. Δεν είναι κάν κάποιος διαχρονικός ή αιώνιος νόμος. Είναι ο Θεός, που φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και παραμένει στην Εκκλησία με το Άγιο Πνεύμα. Και η θεραπεία της κοινωνίας μας μπορεί να στηριχθεί στο επίπεδο της σχέσεώς μας με τον Χριστό και την Εκκλησία.

          Στο πρόσωπο του Χριστού φανερώνεται ο Λόγος του Θεού που θυσιάζεται για τον άνθρωπο και ως τρόπος ζωής που ανταποκρίνεται απόλυτα στη θεία εντολή. Η καινή εντολή της αγάπης δεν διδάσκεται μόνον, αλλά ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Χριστού. Και το πραγματικό περιεχόμενό της φανερώνεται  στη ζωή του.”Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους, καθώς ηγάπησα υμάς”.

          Το χριστιανικό πνεύμα δεν προσφέρεται πρωτίστως με τη διδασκαλία αλλά με τη ζωή. Η χριστιανική ζωή πρέπει να εκφράζει το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστεως. Αυτή θα  φιλοτιμήσει τους άλλους να δοκιμάσουν την αλήθεια της χριστιανικής ζωής. Έτσι τελικά η διόρθωση της κοινωνίας μας είναι θέμα προσωπικής διορθώσεως, Άλλωστε ο καθένας μας είναι μέλος της κοινωνίας. Και διορθώνοντας τον εαυτό του διορθώνει ένα κομμάτι της κοινωνίας και δημιουργεί μια εστία υγείας μέσα στο σώμα της.

          Γ. Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: