Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ

 

Πολύ δοκιμάζεται και στις ημέρες μας η τιμιότητα και ο σεβασμός του διπλανού μας και των υπαρχόντων του. Η κλοπή, η υπεξαίρεση, η αρπαγή και η ασέβεια τείνουν να γίνουν κανόνας στα δημόσια και τα ιδιωτικά πράγματα. Κι’ όλοι απορούν και όλοι σχολιάζουν, αλλά λίγοι θυμούνται ότι υπάρχει ο λόγος του Θεού, που απαντά στα ερωτήματά μας και μας ορίζει τι πρέπει   να κάνουμε. Ο παλαιός νόμος του Δεκαλόγου της Π. Διαθήκης έλεγε: “Ουκ επιθυμήσεις όσα τω πλησίον σου έστι”. Ο τέλειος νόμος της Καινής Διαθήκης αναφέρει τον Κυριακόν λόγον: “Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και πάντα ταύτα προστεθήσεται υμίν”. Η τιμιότητα όμως είναι κανόνας ζωής για τον αληθινό χριστιανό, καθώς το βλέπουμε και στην ζωή των Αγίων, όπως του Αββά Φιλαγρίου.

          “ Ήταν κάποιος άγιος, που τον έλεγαν Φιλάγριο και ζούσε στην έρημο των Ιεροσολύμων, εργαζόμενος με πολύ κόπο για να έχει το ψωμί του. Και καθώς στεκόταν στην αγορά, πουλώντας το εργόχειρό του,       έπεσε από κάποιον ένα πουγγί νομίσματα. Το βρήκε ο Γέροντας και έμεινε εκεί λέγοντας:”Αυτός που το έχασε, θα έλθει να το αναζητήσει”. Και πραγματικά ήρθε εκείνος κλαίγοντας. Τότε τον πήρε παράμερα ο Γέροντας και του έδωσε το πουγγί με τα χίλια νομίσματα, και έκανε να φύγει. Εκείνος που έλαβε το πουγγί όμως τον κρατούσε και δεν τον άφηνε να απομακρυνθεί, γιατί ήθελε να  του δώσει ένα μέρος από τα χρήματα, που είχε το πουγγί. Ο Γέροντας όμως δεν τα δεχόταν. Τότε ο άλλος άρχισε να φωνάζει δυνατά μέσα στην αγορά:

          “Ε, κόσμε! Ελάτε να δείτε πως μου συμπεριφέρθηκε ένας άνθρωπος του Θεού, που μου επέστρεψε το πουγγί με τα χίλια νομίσματα, που είχα χάσει! Και δεν δέχεται και αμοιβή για το καλό που μου έκανε”!

          Ο Γέροντας, πάνω στις φωνές αυτές, κατάφερε να φύγει κρυφά και βγήκε από την πόλη για να μη δοξαστεί. Γιατί ήξερε ότι το αληθινό καλό δεν πληρώνεται ποτέ από του ανθρώπους, αλλά από τον Θεό.

          Π. Μ. Σωτήρχος “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: