Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2023 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

 


Ένα από τα μεγαλύτερα  μυστήρια είναι και ο χρόνος. Ο άνθρωπος προσπάθησε και προσπαθεί να τον κατανοήσει   με πολλούς τόπους. Οι φιλόσοφοι με τρόπο φιλοσοφικό, οι μαθηματικοί  με τρόπο μαθηματικό, οι ψυχολόγοι ψυχολογικό. Και οι άγιοι με τρόπο πνευματικό.

          ΟΙ μόνοι που έζησαν και ζουν βαθειά την έννοια του χρόνου είναι οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Οι άλλοι, -οι φυσικοί, οι ψυχολόγοι, οι φυσικοί, οι φιλόσοφοι,- παρά τις σπουδαίες μελέτες και σκέψεις για τον χρόνο που είπαν για τον χρόνο, δεν μπόρεσαν να συλλάβουν το βαθύτερο νόημά του.

          Οι άγιοι δεν προσπαθούν να ερευνούν τον χρόνο, αλλά να τον ζουν, διότι τα μυστήρια δεν ερευνώνται-ου φέρει το μυστήριον έρευνα-, αλλά βιώνονται. Οι άγιοι και όλοι οι πιστοί μέσα στην Εκκλησία βρίσκουν το μεγάλο μυστικό: να ζουν το μυστήριο του χρόνου. Με ποιο τρόπο; με το να τον υπερβαίνουν.

          Ο πιστός μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα στην λειτουργική ζωή, ζει πέρα από τον χρόνο. Δια μέσου του χρόνου ζει την αιωνιότητα.

          Έτσι η γέννηση του Χριστού, η βάπτιση, η σταύρωση, η ανάσταση για τον πιστό χριστιανό είναι γεγονότα που τα ζει ως παρόντα κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Αυτά είναι τομές μέσα τον ιστορικό χρόνο που τον αγκαλιάζουν και τον κάνουν αιωνιότητα. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας αναφωνεί: σήμερα ο Χριστός γεννάται, σήμερα ο Χριστός βαπτίζεται στον Ιορδάνη υπό του Ιωάννου, ή σήμερα κρεμάται επί ξύλου. Όλα όσα αφορούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του, έχουν ένα υπερχρονικό χαρακτήρα. Χίλια έτη είναι σαν  μία μέρα. Ο Χριστός χθες και σήμερα είναι ο ίδιος. Είναι αναλλοίωτος στο χρόνο. Είναι όπως λέμε υπερχρονικός.

          Η χρονικότητα υπερβαίνεται με την αιωνιότητα, φθάνει να  μπει μέσα στον χρόνο το στοιχείο της αιωνιότητας: Ο Θεός. Και ο Θεός είναι αγάπη. Να, λοιπόν, που βρίσκεται το μυστικό, που μπορεί να κάνει το χρόνο αιωνιότητα.

          Χωρίς αγάπη δεν νοείται ο Χριστός. Και χωρίς αγάπη ο άνθρωπος είναι ξερός, είναι ένα νούμερο. Είναι αντικείμενο της μαθηματικής έρευνας,  μια οικονομική μονάδα. Όποιος αγαπά είναι πάντα επίκαιρος, όπως ο Ιησούς Χριστός και οι άγιοί Του, διότι η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

          Αιώνες τώρα ο Μέγας Βασίλειος, που σήμερα η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του, παραμένει επίκαιρος. Ο σπουδαίος αυτός Άγιος αυτός έχει να μας δώσει τις πιο αληθινές απαντήσεις, από τη φιλανθρωπία μέχρι τα θύματα της φιλοσοφίας και της αστρονομίας.

          Οπότε: θέλεις άνθρωπε να είσαι πάντα νέος; Δεν έχεις παρά να  αγαπάς. Ακόμη θέλεις να είσαι ευτυχής; Και πάλι αγάπα. Ή θέλεις να μοιάζεις   τον Θεό; Αγάπα, όπως ο Θεός. Θέλεις να ζήσεις την αιώνια ζωή και αιώνια; Αγάπα.

          Οπότε, λοιπόν, αντί της συμβατικής ευχής, «Καλή χρονιά» ή» χρόνια πολλά» καλύτερα να ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους:

          Άνθρωπε  μου, αγάπα βαθειά  και αληθινά, για να ζήσεις αιώνια, διότι μόνον οι σχέσεις της αληθινής αγάπης μας βοηθούν να  περνάμε από την χρονικότητα στην αιωνιότητα.

          Καλή, ευλογημένη και ειρηνική χρονιά

          Γ.      

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά με αγάπη και υγεία σε ολους τους ενορίτες.