Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ Οι σαρκικές σχέσεις

 


Ο μωσαϊκός νόμος απαγόρευε τη μοιχεία. Ο Κύριος απαγόρεψε και τη σαρκική επιθυμία. Πόσο ισχυρή είναι η επενέργεια αυτής της απαγόρευσης στην αρρωστημένη φύση! Θέλεις να συγκρατηθείς από τις ακάθαρτες ματιές, σκέψεις και φαντασιώσεις; Θυμήσου στην πειρασμική ώρα τα λόγια του Κυρίου και άφησέ τα να επιδράσουν στην ψυχή σου: «Όποιος βλέπει μια γυναίκα»- είτε με τα μάτια του σώματος, είτε με τα μάτια της διάνοιας, όταν η μορφή της σχηματίζεται με τη φαντασία- « με πονηρή επιθυμία έχει ήδη διαπράξει μέσα του μοίχευα μ’ αυτήν».

          Ανάμεσα  στα σώματα των δυο φύλων υπάρχει φυσική αμοιβαία έλξη. Η λέξη αυτή δεν έχει την ίδια ένταση σ’ όλες τις περιπτώσεις. Για κάποια σώματα του άλλου φύλου ο άνθρωπος δεν νιώθει καμία σχεδόν έλξη, για άλλα νιώθει έλξη αδύναμη και για άλλα πολύ ισχυρή. Ο Κύριος έδωσε εντολή να μην πλησιάζουμε πρόσωπα για τα οποία αισθανόμαστε μεγάλη έλξη, όσο κι αν αυτά είναι χρήσιμα, ωφέλιμα και άξια της φιλίας μας με τα τυχόν σημαντικά ψυχικά τους χαρίσματα. Αυτή την έννοια έχουν τα θεϊκά  λόγια: «Αν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγα΄ το και πέταξέ το, γιατί σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος σου, παρά να ριχθεί όλο σου το σώμα στην κόλαση. Το ίδιο και με το χέρι σου.

          Το διαζύγιο επιτρεπόταν από τον μωσαϊκό νόμο. Ο Κύριος το απαγόρεψε, εκτός κι αν αθετήθηκε η συζυγική πίστη με τη μοιχεία. Η διάλυση του γάμου είχε επιτραπεί στον άνθρωπο λόγω της φθοράς της φύσης του μετά την προπατορική πτώση. Με την  ανακαίνιση της            ανθρώπινης φύσης από τον Θεάνθρωπο, επανήλθε ο νόμος που είχε δοθεί σ’ αυτήν, όταν βρισκόταν στην κατάσταση της προπτωτικής αθωότητας.

          Ο Κύριος καθιέρωσε πάλι την παρθενία, όμως, ως κατάσταση προαιρετική.

          Ι. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: