Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ….. ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 


Προβληματισμό προκαλούν επίσημα στοιχεία που φέρνουν την Ελλάδα στην Τρίτη θέση μεταξύ των μελών  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη χώρα μας πετιούνται κάθε χρόνο 2. 048.000 τόνοι τροφίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κάθε Έλληνας σπαταλάει 191 κιλά τρόφιμα τον χρόνο, όταν η μέση κατά κεφαλήν σπατάλη στις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης ανέρχεται στα 127 κιλά τον χρόνο. Και σημειωτέον ότι δεν μιλάμε για αποφάγια, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό για τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση (τροφές που μαγειρέψαμε και δεν θέλουμε να φάμε άλλο ή τρόφιμα που από κακή εκτίμηση αγοράσαμε σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό, τι χρειαζόμασταν και μας περίσσεψαν).

          Και αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι αυτό που αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», Δημήτρης Νέντας, ότι «τη μισή από τη σπαταλώμενη ποσότητα  τροφίμων να κρατούσαμε, θα ήταν  αρκετή, για να τραφούν για ολόκληρο το χρόνο όλοι οι φτωχοί της χώρας».

          Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει άραγε λύση; Λοιπόν, ναι, υπάρχει! Η λύση βρίσκεται στην παιδεία που κατ’ εξοχήν λείπει από την εποχή μας. Στην παιδεία που διδάσκει τους ανθρώπους  να λένε μετά το γεύμα και το δείπνο: «Χριστέ ο Θεός, ευλόγησον τα  περισσεύματα της τραπέζης ταύτης, και πλήθυνον αυτά εν τω οίκω τούτω και εις τον κόσμο Σου άπαντα».

          «ΖΩΗ», τ. 4373

Δεν υπάρχουν σχόλια: