Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΤΗΣ

 


Ένας άριστος τρόπος και πολύ δύσκολος στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους , είναι η ταπεινοφροσύνη. Οι άγιοι Πατέρες την λένε τελειότητα, γιατί και ο Θεός ταπεινώθηκε μπροστά μας με πολλούς τρόπους, για να μας μιλήσει, να μας ελκύσει κοντά του και να μας σώσει. Γιατί μακριά από τον Χριστό δεν υπάρχει σωτηρία και ο μόνος δρόμος, που μας οδηγεί στον Χριστό με σίγουρο τρόπο είναι η ταπεινοφροσύνη. Είναι θεμελιώδης αλήθεια της πίστεως η ταπείνωση η αληθινή, όταν δηλαδή βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από όλους τους ανθρώπους και όλα τα δημιουργήματα. Πολλά έχουν γραφεί γι’ αυτή την παναρετή , που μέσα της περιέχει όλες τις αρετές. Εδώ θα αναφέρουμε λίγες μόνο φράσεις από τρεις μεγάλους ασκητές: τους Αββάδες Ματώη, Νισθερώο και Τιθόη:

          -«Αυτό το διηγήθηκε ο Αββάς Ιάκωβος: «Πήγα κάποτε στον Αββά Ματώη και ξαναγυρίζοντας, του είπα: Θέλω να πάω στα Κελλιά. Και μου λέγει: Δώσε τους χαιρετισμούς  μου στον Αββά Ιωάννη. Πήγα, λοιπόν, στον Αββά Ιωάννη και του λέγω: Σε χαιρετά ο Αββάς Ματώης. Και μου είπε ο γέροντας Να , ο Αββάς Ματώης, αληθώς Ισραηλίτης ενώ δόλος ουκ έστιν. Και αφού πέρασε ένας χρόνος, πήγα πάλι στον Αββά Ματώη. Και του ανέφερα τον χαιρετισμό του Αββά Ιωάννη. Και λέγει ο Αββάς Ματωης: Δεν αξίζω βέβαια αυτά, που είπε ο γέροντας. Πλην, τούτο γνώριζε, ότι αν ακούσεις γέροντα τον πλησίον σου να δοξάζει πάνω από τον εαυτό του, σε μεγάλα μέτρα έφτασε. Γιατί αυτή είναι η τελειότης: Να δοξάζει κανείς τον πλησίον του πάνω από  τον εαυτό του». Και αυτή τελειότης είναι η ταπεινοφροσύνη.

         

-Αυτό το είπε ο Αββάς Νισθερώος. Όταν μια μέρα τον ρώτησε ο Αββάς Ποιμήν, από που απέχτησε την αρετή εκείνη, ώστε να μην μιλά και να μη μπαίνει στην μέση, όσες φορές γινόταν κάποια θλίψη στο Κοινόβιο. Και ο γέροντας αποκρίθηκε: «Συγχώρεσέ με, Αββά, αλλά όταν πρωτομπήκα στο Κοινόβιο είπα στον λογισμό μου ότι «εσύ και ο όνος είσθε ένα». Όπως ο όνος τον δέρνουν και δεν μιλά, τον βρίζουν και τίποτε δεν αποκρίνεται, έτσι και συ. Καθώς και ο ψαλμός λέγει:  «Κτηνώδης εγγενήθην παρά σοι, καγώ διαπαντός μετά σου». Και αυτή η τελειότης είναι η ταπεινοφροσύνη.

          -«Ερώτησε κάποιος αδελφός τον Αββά Τιθόη, λέγοντας: «Ποια είναι η οδός, που φέρνει στην ταπείνωση; Και ο γέροντας αποκρίθηκε: «Η οδός της ταπεινώσεως αυτή είναι η εγκράτεια και η προσευχή και το να θέτει κανείς τον εαυτό του κάτω από όλα τα δημιουργήματα». Και αυτή η τελειότης είναι η ταπεινοφροσύνη.

          «ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ», Π. Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: