Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ



            Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει μία από τις πιο γνωστές αθλοφόρους, την Αγία Βαρβάρα. Έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού γύρω στο 290 μ. Χ. Ο πατέρας της ήταν Έλληνας στην καταγωγή και την θρησκεία. Ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Ονομάζονταν Διόσκορος και κατείχε το αξίωμα του τοπάρχη.
            Όταν ανακάλυψε ότι η κόρη του ήταν χριστιανή της ζήτησε εξηγήσεις. Η Βαρβάρα ομολόγησε ευθαρσώς την πίστη της με τραγικές συνέπειες γι’ αυτήν. Αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια την αποκεφάλισε ο ίδιος ο Πατέρας  της. Η μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
            Μερικά σχόλια από  τη ζωή της είναι απαραίτητα προς οικοδομή.
Ξεπέρασε τη γυναικεία φύση της
Ενώ αρχικά ο διάβολος χρησιμοποίησε την Εύα για να παρασύρει το ανθρώπινο γένος στον όλεθρο, τώρα βλέπουμε πως με τη χάρη του Θεού γυναίκες με απαλή φύση και αδύνατα σώματα νικούν τον διάβολο. Οι μάρτυρες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, όση και καλή προαίρεση κι’ αν είχαν, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν και να νικήσουν, αν δεν τις ενίσχυε η χάρη του Θεού. Ο φοβερότερος θάνατος περιφρονήθηκε μάλιστα από τις γυναίκες.

Βίωσε τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας
Οι άγιοι βίωναν τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Θα μπορούσε η Αγ. Βαρβάρα να αρνηθεί τον Τριαδικό Θεό και να δεχθεί ένα απρόσωπο ον. Η Αγία όμως δεν πίστευε σε μία αφηρημένη δύναμη, αλλά σ’ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Ιησού Χριστό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Αγία είχε σαφή γνώση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, γι’ αυτό και είχε ακλόνητο φρόνημα, φιλόχριστο ήθος και σωστή παρρησία. Οι μάρτυρες ζούσαν την αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και Τον ομολογούσαν ακόμη και με φρικτά βασανιστήρια. Το δόγμα και το ήθος είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας
Οι μνήμες των μαρτύρων και μεγαλομαρτύρων γίνονται αιτία μεγάλης ωφέλειας για μας. Βλέποντας τα μαρτύρια των Αγίων όσοι είμαστε ράθυμοι στην πνευματική ζωή συμμαζευόμαστε. Αν είμαστε πτωχοί καταλαβαίνουμε, ότι η φτώχεια μας δεν μας εμποδίζει να κερδίσουμε τον Θεό. Εάν κομπάζουμε για τα πλούτη μας και τα χαρίσματα μας, συγκρίνοντας αυτά με τις αρετές των Αγίων αντιλαμβανόμαστε πόσο στερημένοι είμαστε από τα πνευματικά.
            Το σπουδαιότερο μήνυμα από τις γιορτές των αγίων μαρτύρων είναι η βεβαιότητα πως εκείνος μένει έξω από τον χρόνο και τη φθορά είναι ο  Χριστός και ότι, όλα τα άλλα είναι περιοδικά και πρόσκαιρα.
            Είναι φοβερό να μην καταλαβαίνουμε εμείς οι άνθρωποι και μάλιστα εκείνοι που θέλουν να ζήσουν μια πιο  συνετή ζωή, ότι ο ασύλητος πλούτος και η πραγματική ζωή είναι ο Ιησούς Χριστός. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούμε με συνέπεια να ζήσουμε τα δόγματα της Εκκλησίας  αναπτύσσοντας το μαρτυρικό ήθος.
             Η μαρτυρία του χριστιανού έχει μέσα της το μαρτυρικό ήθος των Αγίων και δίνει διαβεβαίωση για την ελπίδα που τρέφουμε όλοι, ότι η μοναδική και άφθαρτη ζωή είναι η ζωντανή σχέση μας με τον Ιησού Χριστό.

Χρόνια πολλά!                                                                                                                                 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα πάτερ Γεράσιμε.

Καλή δύναμη στο έργο σας

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Xρόνια πολλά πατέρες.
Και του χρόνου γεροί και ακμαίοι να εορτάσετε την χαρά της ενορίας σας.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Χρόνια πολλά, με υγεία σε όλον τον κόσμο. Ας έχουμε όλοι τις πρεσβείες της αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του τιμημένου Πυροβολικού μας!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια ευλογημένα πατέρες εύχομαι ολόψυχα!

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Ευχαριστούμε , η Αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα να μας σκέπει όλους.
Καλά Χριστούγεννα!