Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΕ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ







          Η Ενορία μας στις 13 κα 14 Οκτωβρίου και εν όψει της μεγάλης εορτής του οσίου πατρός ημών Γερασίμου-20 Οκτωβρίου-πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο όμορφο νησί της Κεφαλληνίας με υπεύθυνο τον π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα, για να προσκυνήσουμε τα ιερά σεβάσματα της νήσου.
          Ο υπέροχος φθινοπωρινός καιρός μάς διευκόλυνε στις μετακινήσεις μας, αλλά και το όμορφο φυσικό περιβάλλον- πράσινο – θάλασσα- μας προδιέθεταν και για ένα πνευματικό  και ξεκούραστο διήμερο.
          Κέντρο του ιερού προσκυνήματός μας υπήρξε πρωτίστως η ιερά γυναικεία κοινοβιακή μονή του Αγίου Γερασίμου που βρίσκεται στα Ομαλά Κεφαλληνίας, όπου διανυκτερεύσαμε με τους προσκυνητές μας. Τις πρωινές ώρες τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία στον παλαιό ιερό ναό όπου βρίσκεται το άφθαρτο και χαριτόβρυτο ολόσωμο λείψανο του Οσίου Γερασίμου. Μετά το πέρας της ακολουθίας ακολούθησε  Παράκληση προς τον Άγιο και στη συνέχεια προσκυνήσαμε με δέος και πολλή ευλάβεια το ιερό λείψανο του Οσίου.
          Η προσκυνηματική ενοριακή ομάδας μας μετά τον καθιερωμένο καφέ συνέχισε το πρόγραμμά της προς τη μονή του Αγίου Ανδρέου Μηλαπηδιάς πλησίον του χωρίου Περατάτα. Στην ι. μονή φυλάσσεται σε αργυρά λειψανοθήκη το δεξιό πέλμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου του οποίου η τιμία κάρα, ο μαρτυρικός τάφος του και τεμάχιο σταυρού του μαρτυρίου του βρίσκονται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, όπως όλοι γνωρίζουμε στον ι. ναό του Αγ. Ανδρέου, γι’ αυτό και η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη.
          Αλλά η Κεφαλληνία έχει κι άλλες πνευματικές ευκαιρίες για τον επισκέπτη προσκυνητή.   Έτσι μετά το προσκύνημα του αγ. Ανδρέου επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε τη θαυματουργική εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της «Φιδούσας», που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Κεφαλληνίας πλησίον του Πόρου. Η επίσκεψή μας εκεί  συνέπεσε με την παρουσία πολυπληθών προσκυνητών, οι οποίοι άκουγαν κατάπληκτοι την ιστορία της εμφάνισης των φιδιών στην εικόνα της Θεοτόκου κατά τη διάρκεια του 15 Αύγουστου. Η ομάδα μας συνέχισε την προσκυνηματική της περιήγηση δια θαλάσσης τώρα προς το πληγωμένο από τον εγκέλαδο, Ληξούρι. Στον ι. ναό του αγίου Σπυρίδωνος, ως γνωστό, ευρίσκεται ο τάφος και η κάρα του νεοφανούς  αγίου Παναγή Μπασιά, ενός Ληξουργιώτη αγίου της Εκκλησίας μας. Εκεί ο ιερέας του ναού  δι’ ολίγων μας μίλησε για τη ζωή και θαύματα του αγίου Παναγή δίνοντάς μας  από μία εικόνισα ως ευλογία.
          Το προσκύνημά μας συνεχίζεται προς την Έρισσο μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή που κυριαρχεί το πανέμορφο θαλασσινό τοπίο με  φόντο την παραδοσιακή ΄Ασσο και την παγκοσμίως γνωστή παραλία του Μύρτου, για να φθάσουμε στην μαγευτική Αγία Ευφημία με το φυσικό λιμανάκι της και την άγρια ομορφιά της. Προορισμός τώρα η Ωραία Σάμη, το επίκεντρο της περιοχής, σπουδαίο επίνειο που συνδέει το νησί με την Πάτρα. Στην περιοχή της Σάμης βρίσκεται σε υπερκείμενο λοφίσκο η Ι. Μονή της υπεραγίας Θεοτόκου Αγριλίων όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Αγριλίωτισσας», καθώς και μικρός ναΐσκος επ’ ονόματι του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση φθάνοντας στη Κεφαλληνία ως ιεραπόστολος του Χριστού επισκέφτηκε και την Ι. Μονή διδάσκοντας τους κατοίκους της περιοχής.
Επίσης στη Σάμη στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων-Θεοδώρου, Λέοντος και Γρηγορίου-  τα οποία τώρα τελευταία έφθασαν στον τόπο που βρήκαν τα λείψανά τους, αλλά είχαν μεταφερθεί στη Δύση, όπως συμβαίνει και με πολλά άγια λείψανα αγίων. Σήμερα διασώζονται ερείπια της ομώνυμης μονής των αγίων Φανέντων πλησίον της Ι. Μονής Αγριλίων.
Κάπου εδώ τελειώνει το προσκύνημα και η περιήγησή μας στο όμορφο νησί της Επτανήσου. Ήρθε η ώρα της επιστροφής και το απόγευμα με το πορθμείο Πόρου –Κυλλήνης επιστέφουμε  στον ίδιο τόπο, αφού γευτήκαμε την πνευματική ομορφιά και χάρη που μας πρόσφερε τόσο πλουσιοπάροχα η αγιοτόκος Κεφαλληνία και απολαύσαμε τις σπάνιες φυσικές ομορφιές με τις οποίες την έχει πλουτίσει η δημιουργία του Θεού.
Ας έχουμε την ευλογία των Αγίων της και αξίζει ν’ αφιερώσουμε έναν προορισμό στον τόπο του αγίου Γερασίμου, του προστάτη των Ορθοδόξων.

Πρωτοπρεσβύτερος

Γερασιμάγγελος Στανίτσας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπερδραστήρια η ενορια της Αγ.Βαρβάρας...!!!
Καλή συνέχεια σε όλα.
Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Αχ τέλεια μπράβο σας!!!!Είναι πραγματικα υπέροχο νησί με πολλές ευλογίες!!!