Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ



Φύλακας της ψυχής και οδηγός αλάθητος για την ζωή του χριστιανού είναι ο φόβος του Θεού, μας λένε οι Άγιοι. Από αυτόν αρχίζει η μετάνοια και σωτηρία. Φόβος του Θεού, όχι τιμωρού, αλλά του Θεού, που πάντα μας αγαπά κι εμείς είμαστε αχάριστοι και κακοί απέναντί Του. Φόβος συντριβής και κατακρίσεως του εαυτού μας, που είμαστε ανάξιοι και ανευλαβείς και βλάσφημοι και περιφρονούμε τις άπειρες δωρεές Του, με τα έργα και τα λόγια μας. Ας αποκτήσουμε τον ίδιο τον Θεό, που θέλει να  ΄ρθει κοντά μας, και να μας αγκαλιάσει με το άπειρον έλεός Του. Πως όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Την απάντηση μας την δίνει ο μεγάλος ασκητής, Αββάς Ευπρέπιος, με τα ακόλουθα:

          -Κάποιος αδελφός ερώτησε τον Αββά Ευπρέπιο, λέγοντας: “Πως έρχεται ο φόβος του Θεού στην ψυχή”; Και ο γέροντας αποκρίθηκε: “Αν έχει κανείς την ταπείνωση και την ακτημοσύνη και το να μη κρίνει, έρχεται σ’ αυτόν ο φόβος του Θεού”.

          Όσον για την ταπεινοφροσύνη, οΑββάς Τιθόης είπε: “Η οδός της ταπεινώσεως είναι αυτή: η εγκράτεια και η προσευχή και το να θέτει κανείς τον εαυτό του κάτω από όλα τα δημιουργήματα”.

          “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: