Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΑΜΕΛΕΙΑ

 


Αδιάκοπη προσοχή και επαγρύπνηση  σε όλα χρειάζεται ο χριστιανός. Λίγο να αμελήσει πέφτει στις παγίδες των δαιμόνων. Γι’ αυτό και ο Κύριος έλεγε συνεχώς και συνεχίζει και σήμερα να μας φωνάζει “γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθετε εις πειρασμόν. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής”. Χρειάζεται κόπος και προσπάθεια συνεχής για να βρίσκεται κανείς σε επικοινωνία με τον Θεόν. Με προσοχή και προσευχή. Αλλιώς παθαίνει αυτό, που έπαθε κάποιος Γέροντας και μας το διηγείται ο Αββάς Ηλίας.

          “Κάποιος Γέροντας ζούσε μέσα σε έναν παλαιόν ειδωλολατρικό ναό. Και πήγαν οι δαίμονες και του είπαν: “Φύγε από τον τόπο αυτόν. Είναι δικός μας”. Και αποκρίθηκε ο Γέροντας : “Εσείς δεν έχετε τόπο”. Τότε βάλθηκαν να του σκορπίζουν τα φοινικόφυλλα, με τα οποία  έφτιαχνε τα χειροτεχνήματα του. Κι εκείνος τα ξαναμάζευε. Ύστερα οι δαίμονες τον άρπαξαν από το χέρι και τον έσυραν έξω από τον ναό. Όταν έφθασαν στην πόρτα, ο Γέροντας την έπιασε με το άλλο χέρι και φώναξε δυνατά: “Ιησού, βοήθησέ με”! Αμέσως, με το άκουσμα του παντοδύναμου ονόματος του Κυρίου, οι δαίμονες εξαφανίστηκαν. Και Γέροντας άρχισε να κλαίει. Τότε εμφανίστηκε ο Κύριος και του είπε: ‘Γιατί κλαις”; Και απάντησε  ο Γέροντας: “Διότι οι δαίμονες ετόλμησαν να κρατήσουν έναν άνθρωπο δικό Σου και να του κάνουν τέτοια πράγματα”. Ο Χριστός τότε του απάντησε: “Αυτό έγινε από δική σου αμέλεια. Γιατί, όταν με αποζήτησες , είδες πως σου συμπαραστάθηκα”.

          Και πρόσθεσε ο Γέροντας, όταν τα διηγήθηκε αυτά, ότι χρειάζεται πολύς κόπος και αν δεν καταβληθεί κόπος, δεν μπορεί να έχει κανείς τον Θεό μαζί του. Τον Θεό, οπού για μας σταυρώθηκε”.

          “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: