Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΝΑ ΧΑΙΡΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΑΝΕΙΣ

Η φιλαυτία και η πλεονεξία μας τυφλώνουν συχνά και δεν μπορούμε να δούμε την αλήθεια, όπως π. χ. ότι πέραν τω όσων είναι απαραίτητα για την καθημερινή συντήρησή μας, τα άλλα υλικά αγαθά είναι  περιττόν βάρος, κόπος και βασανισμός. Το “πλέον έχει” είναι εμπόδιο στην πνευματική μας πορεία και η “κατά Θεόν πενία” το άριστον μέσον γι’ αυτήν την ζωή.

Πολλοί απορρίπτουν αυτήν την αγιοπατερική διδασκαλία, που την ακολουθούσαν οι παλαιότεροι από μας και είχαν μια πιο λιτή, αλλά και πιο φιλόθεη ζωή, ενώ το καταναλωτικό πνεύμα του συγχρόνου ευδαιμονισμού, μας οδηγεί στον άκρατον εγωισμό και ανοίγει την πύλη των παθών.

          Ο Αββάς Ευπρέπιος μας συμβουλεύει να χαιρόμαστε όταν χάνουμε τα υλικά πράγματα, γιατί έτσι απαλλασσόμεθα απο τις φροντίδες τους. Κάποια μέρα μάλιστα, όταν οι κλέφτες ελήστευαν το κελλί του, ο ίδιος τους βοηθούσε στο φόρτωμα των πραγμάτων του, όπως έκαναν και οι άλλοι Άγιοι. Ιδού τι διαβάζουμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στο “Γεροντικόν”, για το θέμα αυτό.

- “Έλεγε στους αδελφούς, ο Αββάς Ευπρέπιος: “Τα σωματικά είναι ύλη. Όποιος αγαπά τον κόσμο, αγαπά προσκόμματα. Αν, λοιπόν, συμβεί να χάσουμε κάτι, το γεγονός αυτό πρέπει να το δεχτούμε με χαρά και δοξολογία, γιατί έτσι απαλλαχθήκαμε από φροντίδες”.

          Αν αυτόν τον λόγον τον κάνουμε όλοι πράξη, ασφαλώς θα είχαμε ελευθερωθεί από την καταλυτική δεσποτεία των υλικών πραγμάτων και θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε στην εν Χριστώ ζωή της αγάπης, της ειρήνης και της χαράς, που δίνει το φως και η χάρις του Κυρίου.

“ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: