Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Διαφορά ευαγγελικών νόμων και εντολών Δεκαλόγου

 


Οι εντολές του Δεκαλόγου δεν άφηναν τον παραβάτη άνθρωπο να ξεπέσει εντελώς στην κατάσταση του παρά φύση, αλλά και δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν στην κατάσταση εκείνης της αθωότητας  με την οποία πλάστηκε.

          Οι εντολές του Δεκαλόγου έκαναν τον άνθρωπο ικανό να δεχθεί τις εντολές του Ευαγγελίου. Αυτές προσδίδουν στον χριστιανό αθωότητα ανώτερη από την προπτωτική. Τον κάνουν ναό του Θεού, τον συγκρατούν σταθερά σ’ αυτή την ευλογημένη υπερφυσική κατάσταση.

          Οι άγιοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος τηρούσαν με ακρίβεια τον μωσαϊκό νόμο από ιδιαίτερη αγάπη προς τον Θεό. Η καθαρότητα της προαίρεσης και η αγιότητα της ζωής τους έκαναν ικανούς να πιστέψουν στον Λυτρωτή και να γίνουν απόστολοι Του. Ικανοί να πιστέψουν έγιναν, επίσης, μεγάλοι αμαρτωλοί, που με τις ανομίες τους κατέβηκαν στο επίπεδο των άλογων και άγριων ζώων, αλλά παραδέχθηκαν την αμαρτωλότητά τους και μετανόησαν αλλάζοντας τρόπο ζωής. Ανίκανοι, απεναντίας, να πιστέψουν φάνηκαν οι αμαρτωλοί εκείνοι που με την οίηση και την υπερηφάνειά τους έγινα όμοιοι με τους δαίμονες και αρνήθηκαν, όπως εκείνοι, να αναγνωρίσουν την αμαρτωλότητά τους και να μετανοήσουν.

          Ο Κύριος ονόμασε τη διδασκαλία Του, όλο το κήρυγμά Του και όλα τα λόγια Του εντολές. «Τα λόγια που εγώ σας λέω», βεβαίωσε, «είναι πνεύμα και ζωή». Αυτά το λόγια τον σαρκικό άνθρωπο τον μεταβάλουν σε πνευματικό, τον νεκρό τον ανασταίνουν σε μια νέα ζωή, τον απόγονο του πρώτου Αδάμ τον αξιώνουν  να γίνει απόγονος του νέου Αδάμ, του Χριστού, και το κατά φύση παιδί ανθρώπου κάνουν κατά χάρη παιδί του Θεού.

          Η ακόλουθη γενική του Κυρίου περικλείει όλες τις άλλες, τις επί μέρους: «Έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος καιρός κι έχει φτάσει η βασιλεία του Θεού. Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο».

          «Ελάχιστες» ονόμασε τις επί μέρους ο Κύριος. Και τις ονόμασε έτσι λόγω της απλότητας τους, χάρη στις οποίες είναι προσιτές σε κάθε άνθρωπο. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως όποιος καταργήσει έστω και μία από τις ελάχιστες αυτές εντολές θα θεωρηθεί ελάχιστος στη βασιλεία των ουρανών», δηλαδή θα στερηθεί την αιωνία μακαριότητα.

          Ας φοβηθούμε την απόφαση του Κυρίου! Ας μελετήσουμε το Ευαγγέλιο και ας βρούμε σ’ αυτό όλες τις εντολές Του. Ας τις αφομιώσουμε με την επιμελή  και συνεπή εφαρμογή τους. Ας πιστέψουμε στο Ευαγγέλιο ζωντανά, έμπρακτα.

 

          Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: