Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ



Η ευσέβεια

          «Αν η ευσέβεια σας δεν ξεπεράσει την ευσέβεια των Γραμματέων και των Φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε  στη βασιλεία των ουρανών».

          Η ευσέβεια των Γραμματέων και των Φαρισαίων έφτανε μέχρι τη μάθηση του γράμματος του νόμου του Θεού, δεν προχωρούσε όμως στη μελέτη, τη βίωση και την εφαρμογή του πνεύματός του. Απεναντίας, μάλιστα οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ουσιαστικά ζούσαν αντίθετα προς τον νόμο του Θεού. Όλοι όσοι έχουν επιφανειακή γνώση του νόμου και ευσέβεια  που εξαντλείται στο γράμμα του νόμου πέφτουν στην υπερηφάνεια και την οίηση. Αυτό ακριβώς έπαθαν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, για τους οποίους οι θειες εντολές έμειναν κρυμμένες και άγνωστες. Γιατί οι θείες εντολές όπως επισημαίνει ο όσιος Μάρκος ο Ασκητής, μόνο με την τήρησή τους γίνονται αντιληπτές.

          Τα ψυχικά μας μάτια, όπως ψάλλει ο Δαβίδ, φωτίζονται από τις εντολές που εκπληρώνουμε. Επειδή, λοιπόν, οι Φαρισαίοι δεν ζούσαν σύμφωνα με τον νόμο του Θεού, απέκτησαν εσφαλμένη αντίληψή του. Έτσι, αντί να πλησιάσουν και να οικειωθούν τον Θεό με τον νόμο, απομακρύνθηκαν από τον Θεό, έγιναν εχθροί Του. Κάθε εντολή, βλέπετε, είναι ένα ιερό μυστικό, μυστικό που αποκαλύπτεται όταν τηρείται και τον βαθμό που τηρείται.

          Ι. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: