Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Η ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ

 

«Έτσι να λάμψει το φως της αρετής σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας», είπε ο Κύριος στους μαθητές Του, παραγγέλλοντάς τους συνάμα να εφαρμόζουν όλες τις εντολές κρυφά και προειδοποιώντας  τους ότι θα μισηθούν και θα κατατρεχθούν από τους ανθρώπους.

          Πως, όμως, θα εκπληρώσουμε αυτή την παραγγελία του Κυρίου κάνοντας τα καλά μας έργα κρυφά; Θα γίνουμε ικανοί να την εκπληρώσουμε τότε μόνο, όταν πάψουμε να επιζητούμε τη δική μας δόξα, όταν απαρνηθούμε τα δήθεν καλά έργα της πεπερασμένης μας φύσης, όταν απαρνηθούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και όλα τα πράττουμε για τη δόξα του Θεού σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.

          «Ο Θεός σας διάνειμε τη χάρη Του με ποικίλους τρόπους», μας λέει ο άγιος απ΄. Πέτρος. «Ο καθένας σας, λοιπόν,  σαν καλός διαχειριστής της θείας χάριτος, ας χρησιμοποιεί το χάρισμά του για να υπηρετεί τους άλλους. Όποιος κηρύσσει να κηρύσσει αποκλειστικά τον λόγο του Θεού. Όποιος προσφέρει υπηρεσία να το κάνει με την δύναμη που του δίνει ο Θεός, για να δοξάζεται  σ’ όλα ο Θεός δια του Ιησού Χριστού. Σ’ Αυτόν ανήκει παντοτινά η δόξα και η δύναμη». Όσοι απαρνήθηκαν τη δόξα και δεν θέλουν παρά να δοξάζεται ο Θεός από τους ανθρώπους, αυτοί δοξάζονται από τον Θεό. Το βεβαίωσα ο Ίδιος: «Θα δοξάσω εκείνους που με δοξάζουν». «Ο Πατέρας  μου θα τιμήσει όποιον με υπηρετεί».

          Όποιος κάνει τα καλά έργο κρυφά, μη έχοντας άλλο σκοπό παρά μόνο την ευαρέστηση του Θεού, θα δοξασθεί από την πάνσοφη θεία πρόνοια, για την ωφέλεια των συνανθρώπων του.

         

Ι. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: