Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα είναι Κυριακή




          Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου. Είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδος, η μία των Σαββάτων, στην οποία αναστήθηκε ο Κύριος.
          Από την αποστολική εποχή οι χριστιανοί άρχισαν να τιμούν την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, που την ονόμασαν Κυριακή. Eίναι η ημέρα της Αναστάσεως, η πρώτη ημέρα όχι μόνο της εβδομάδος, αλλά και της καινής κτίσεως, δηλ. του καινούργιου κόσμου του Θεού. Κυριακή είναι η ημέρα της Πεντηκοστής. Κυριακή θα είναι και ημέρα της Β΄ παρουσίας του Κυρίου κατά τους πατέρες της Εκκλησίας. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη, αλλά η όγδοη ημέρα, η ανέσπερη και ατελείωτη ημέρα του μέλλοντος αιώνος.
          Ο Μ. Κωνσταντίνος όταν σταμάτησε τους διωγμούς κατά της Εκκλησίας μαζί με τα άλλα θέσπισε και την αργία της Κυριακής. Έτσι η Κυριακή μπήκε επίσημα στη ζωή του χριστιανικού κόσμου. Είναι ημέρα προς τιμή του Θεού και της Αναστάσεως του Κυρίου, ημέρα αναπαύσεως και αναψυχής του ανθρώπου.
          Μέσα στην αέναη πορεία του χρόνου οι γενεές των ανθρώπων μετρώντας τη ζωή τους σε ημέρες, εβδομάδες και έτη μία στις επτά την αφιέρωσε στο Θεό. Ο ίδιος ο Θεός προνόησε και νομοθέτησε αυτό: ο άνθρωπος να σταματάει την εργασία του, ν’ αναπαύεται σωματικά και ν’ ανανεώνεται πνευματικά.
          Αυτά βέβαια νομοθετήθηκαν σε άλλες εποχές που υπήρχαν άλλες συνθήκες, που  οι άνθρωποι ζούσαν πιο φυσικά κι ένοιωθαν τον εαυτό τους πιο κοντά στο Θεό. Όμως έχουν νομοθετηθεί από το Θεό και γι’ αυτό ισχύουν, πρέπει να  ισχύει σε κάθε εποχή.
          Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα, άλλοι οι όροι και άλλες οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τις πνευματικές τους ανάγκες. Σήμερα εργάζονται αδιάκοπα ή δεν εργάζονται καθόλου και ούτε θυμούνται το Θεό. Μιλούν μόνο για την ψυχαγωγία τους και την επιδιώκουν με κάθε τρόπο. Φθάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε και την αργία της Κυριακής εκ μέρους του κράτους και εις βάρος των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις και την αντίθεση τόσο της Εκκλησίας όσο και των εργαζομένων και της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών. Πρωτεύει το κυνήγι του κέρδους.
          Όμως η Εκκλησία, όποιοι κι αν είναι οι καιροί, κηρύττει την εντολή του Θεού ότι η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο Θεό και στον άνθρωπο, για τη δόξα του Θεού και την ευεργεσία των ανθρώπων.
          Οι πιστοί δεν πρέπει ούτε να εργάζονται, ούτε και να βγαίνουν στις αγορές.  

π. Γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς την κυριακη σημερα την εχουμε για ξεκουραση και βολτες.
Ξεχνουμε οτι ειναι η ημερα του Κυριου και οτι πρεπει να κανουμε καλα εργα μια επισκεψη σε εναν αρρωστο,να βοηθησουμε μια απορη οικογενεια κλπ.
Κυριακη=ημερα Κυριου.