Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Περίοδος μετανοίας

          Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας προσκαλεί σε μια ριζική μεταβολή και αναθεώρηση των σχέσεών μας με τον Θεό, τους συνανθρώπους μας και τον εαυτό μας. Η Εκκλησία μας αυτή τη μεγάλη αλλαγή την ονομάζει μετάνοια.

          Αλλά τι είναι μετάνοια;

          Η μετάνοια δεν είναι κάτι το επιφανειακό, το στιγμιαίο, κάποια κρίση συνειδήσεως η ενοχής. Πρόκειται για κάτι μόνιμο και διαρκές. Γι’ αυτό ο Χριστός είπε: “μετανοείτε, ήγγικε η βασιλεία των ουρανών” και όχι “μετανοήστε”, τώρα δηλαδή, αλλά διαρκώς χρειάζεται η μετάνοια. Αυτή τη μετάνοια μας καλεί να ζήσουμε  Εκκλησία μας τώρα την Μ. Σαρακοστή. Να την βιώσουμε την ευθύνη μας ενώπιον του Κυρίου.

          Αυτό μας βοηθεί να ζήσουμε τον υπέροχο λειτουργικό πλούτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Το χρονικό διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο του αγίου Λαζάρου αποτελεί ένα ιδιαίτερο λατρευτικό κύκλο βαθειά κατανυκτικό. Και σ’ αυτό το πνευματικό διάστημα εκφράζεται κατά ένα απαράμιλλο τρόπο το πνεύμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ένα πνεύμα αληθινής μετάνοιας που μπορεί  να μεταμορφώσει ολόκληρη της ζωή μας.

          “Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού καιρός μετανοίας. Αποθώμεθα τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα  τα όπλα του φωτός....”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.