Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΟΧΙ, 28 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1940

 

Το ΟΧΙ και το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ δεν τα ακολούθησε μια φαινομενική ήττα. Τα διαδέχθηκε η δόξα. Γι’  αυτό κι εμείς σήμερα γιορτάζουμε. Η μπομπότα με αξιοπρέπεια αξίζει περισσότερο από το σουβλάκι με υποτέλεια. Την όποια δυσκολία και θυσία, με ενθουσιασμό θα την σηκώσουμε ως συνακόλουθο του ηρωισμού. Δεν μπορούμε να την αντέξουμε ως συνέπεια δουλικότητας και εξευτελισμού.

          Μέχρι σήμερα έχουμε δει μέτρα, συμφωνίες, εις βάρος μας εκβιασμούς, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ατελείωτες υποχωρήσεις. Δεν έχουμε δει καμία νίκη, καθόλου τόλμη. Κάνουμε έκκληση στον πολιτικό μας κόσμο. Οφείλουν να φωνάξουνε παντού ότι δεν πεινάμε μόνον ως πολίτες, κυρίως πεινάμε ως λαός. Όποιος ηγέτης στην παρούσα φάση δεν μπορεί να είναι ριψοκίνδυνος, γίνεται από μόνος του επικίνδυνος. Αντίθετα, αν βρεθούν τώρα κάποιοι που μπορέσουν να κινηθούν με συνέπεια στην ιστορία μας, τότε θα μπορέσουμε κι εμείς να τους συγχωρέσουμε για όσα κατεργάστηκε εις βάρος μας η υποτέλεια στην ξένη λογική, και τα αλλότρια  συμφέροντα.

          Μας νοιάζει ποιος και τι θα μας σώσει. Ψάχνουμε για πατριώτες, όχι για ενόχους. Αν οι πολιτικοί μας έκαναν ως τώρα το σωστό, θα τους παραδεχόμασταν εμείς ως ικανούς. Αν το κάνουν τώρα, αυτή τη στιγμή, θα τους ομολογήσει η ιστορία ως εθνικά μεγάλους. Και έξυπνους.

          Το ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 δεν είχε καμία λογική, είχε όμως εξυπνάδα και αξιοπρέπεια. Τώρα το ΟΧΙ έχει τη σοφία του αυτονόητου  και τη σαφήνεια της μοναδικής λύσης. Οι νίκες δεν στηρίζονται σε ΝΑΙ συμβιβασμού. Στηρίζονται σε ΟΧΙ ηρωισμού.

          ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Μητροπολίτου Μεσογαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: