Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου

.. Η ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο βόρεια του γηπέδου «Πράξανδρος» της κατεχόμενης Κερύνειας το 2007, αποτελεί τον επίλογο μιας τραγικής ιστορίας..

Επικήδειος του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου

Τιμημένε μας ήρωα Βάσο,

Μαζευτήκαμε σήμερα, κλήρος, πολιτεία και λαός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, εδώ στη γενέτειρα σου, στον Άγιο Δομέτιο, για να σου απευθύνουμε, έστω και αργοπορημένα, το ύστατο χαίρε. Στεκόμαστε με δέος δίπλα στα ιερά σου λείψανα και σε λίγο θα σε συνοδεύσουμε με τιμές και στεφάνια δόξας στην τελευταία σου κατοικία. Όπως αξίζει σε κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πολύπαθης πατρίδας μας.

Μετά από 36 σχεδόν χρόνια υπέρτατης αγωνίας και επώδυνης άγνοιας, συμμετέχουμε με συγκλονισμό και κατάνυξη στην επικήδειο ακολουθία ενός ακόμα πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Η ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο βόρεια του γηπέδου «Πράξανδρος» της κατεχόμενης Κερύνειας το 2007, αποτελεί τον επίλογο μιας τραγικής ιστορίας η οποία έδωσε ανείπωτο πόνο στην οικογένεια και στους φίλους του Βάσου.

Ας ανατρέξουμε στα γεγονότα της ζωής του, που καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων μας, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1941 στον Άγιο Δομέτιο και ήταν το έκτο παιδί του Μενέλαου Ρωμανού και της Αγγέλας Πογιατζή. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στα εφηβικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ΄55-΄59 κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, υπήρξε μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ (Α.Ν.Ε.). Τον Βάσο διέκρινε η πραότητα, η ευγένεια, η καλοσύνη και το λεπτό χιούμορ. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή. Τον Δεκέμβρη του 1963, την περίοδο της τουρκοανταρσίας, εγκατέλειψε τα φοιτητικά έδρανα και ήλθε στην Κύπρο όπου έλαβε μέρος στις μάχες στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού για την υπεράσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το Νοέμβριο του ΄73, εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του Ευστάθιου Ευσταθίου ενώ διέμενε, καθώς ήταν άγαμος, μαζί με την οικογένεια του στον Άγιο Δομέτιο.

Λίγους μήνες όμως μετά – το ζοφερό καλοκαίρι του ΄74 - το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής έπληξε κατάκαρδα την Κύπρο και έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή.

Στις 20 του Ιούλη του ΄74, ημέρα που άρχισε η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Βάσος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για γενική επιστράτευση. Παρουσιάστηκε στις 5.30 η ώρα το πρωί και κατατάγηκε έφεδρος στο 306 Τάγμα Επιστράτευσης στο Νέο Χωριό Κυθρέας. Παρέμεινε μαζί με τους συμπολεμιστές του στην έδρα του Τάγματος μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, οπόταν ελήφθη διαταγή για να μεταβούν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Ο Βάσος και οι υπόλοιποι άνδρες του Τάγματος κατέφθασαν στον προορισμό τους ξημερώματα της 21ης του Ιούλη και έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων εισβολέων.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, στις 22 Ιουλίου του 1974, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις εναντίον των αμυντικών θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες. Εξαιτίας της συντριπτικής υπεροπλίας των εχθρικών δυνάμεων λήφθηκε διαταγή για οπισθοχώρηση και ανασυγκρότηση του Τάγματος στην περιοχή του σταδίου «Πράξανδρος» Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης κατέφθασε στην περιοχή μεγάλος αριθμός τουρκικών αρμάτων μάχης τα οποία εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Η οπισθοχώρηση δεν έγινε με τρόπο οργανωμένο, γεγονός που ήταν αδύνατο μέσα σε εκείνες τις δραματικές συνθήκες, αλλά κατά βούληση και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν και η τύχη του τριαντατριάχρονου τότε Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου μέχρι πρόσφατα αγνοείτο.

Η βάναυση και άνανδρη δολοφονία του αποκαλύφθηκε, φανερώνοντας ακόμα μια δραματική ιστορία αλλά και μια μαρτυρική θυσία που καταξιώνει τον Βάσο Μενελάου, το άξιο τέκνο του ημικατεχόμενου Αγίου Δομετίου, στις συνειδήσεις όλων μας. Δυστυχώς, όμως, η τύχη πολλών άλλων συμπατριωτών μας, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν μέσα στη βαρβαρότητα και τη λαίλαπα του πολέμου, μέχρι και σήμερα αγνοείται. Και έτσι το δράμα της αγωνίας των δικών τους ανθρώπων συνεχίζεται.

Όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα μας θυμίζουν το χρέος και την ευθύνη μας απέναντι σε εκείνους που μαρτύρησαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας της πατρίδας μας, αλλά και απέναντι στις νεότερες γενιές. Έχοντας κατά νουν το χρέος προς τους ήρωες μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Και τη θυσία του Βάσου Μενελάου θα δικαιώσουμε μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας

Αιωνία η μνήμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: