Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ

του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


Ο Παναγιώτης και ο Σάκης είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μένουν στην ίδια πολυκατοικία αλλά δεν έχουν πολλά, διότι ακολουθούν διαφορετικό δρόμο. Ο Παναγιώτης προσεύχεται, εκκλησιάζεται, εξομολογείται και κοινωνεί. Αντίθετα, ο Σάκης δεν έχει σχέσεις με την Εκκλησία. Κάποια μέρα συναντήθηκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας και ο Σάκης ρώτησε τον Παναγιώτη: «Πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός και αιώνια ζωή;» «Ναι», απήντησε ο Παναγιώτης και συνέχισε: «Γιατί εσύ δεν πιστεύεις;». Τότε ο Σάκης ομολόγησε: «Κι εγώ πιστεύω, αλλά δεν το δέχομαι, γιατί δε με συμφέρει».

Η ομολογία του Σάκη είναι αποκαλυπτική. Αποκαλύπτει τη μεγάλη αλήθεια ότι ο φυσιολογικός και σώφρων άνθρωπος πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού και της αιωνίου ζωής. Διότι το θρησκευτικό συναίσθημα και ο πόθος για τη ζωή είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Όταν, όμως, ένας άνθρωπος είναι προκατειλημμένος και κακοπροαίρετος, όταν υποστεί πλύση εγκεφάλου, όταν πάσχει από υπερβολικό εγωισμό και κυρίως, όταν ζει αμαρτωλή ζωή, τότε αρνείται την ύπαρξη του Θεού και της αιωνίου ζωής.

Το τελευταίο συνέβη με τον Σάκη. Επειδή ο καημένος ξεγελάστηκε από τη γυαλάδα του βούρκου και παρασύρθηκε στην ανήθικη ζωή, αρνήθηκε την ύπαρξη του Θεού, διότι ο Θεός απαγορεύει και καταδικάζει την αμαρτωλή ζωή. Αρνήθηκε, ακόμη, την πίστη στην αιώνια ζωή, διότι τρέμει στην σκέψη ότι θα δώσει λόγο για τις πράξεις του.

Το διεκήρυξε ο Θεάνθρωπος Κύριος: «Το φως ήλθε στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι μάλλον παρά το φως, διότι τα έργα τους ήταν πονηρά».

Τι κρίμα! Τι δράμα! Ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Ιησού Χριστού πλασμένος άνθρωπος να προτιμά και να αγαπά αντί του φωτός, το σκότος ž αντί της αγνής ζωής, την ακαθαρσίαž αντί της αγιότητας, την αγριότηταž αντί της ελευθερίας τη σκλαβιά ž αντί του Εσταυρωμένου Λυτρωτή, τον ανθρωποκτόνο διάβολο και αντί της αιωνίου ζωής, την αιώνια κόλαση.

Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, φύλαξέ μας από μια τέτοια φοβερή πλάνη, από μια τέτοια αξιοθρήνητη συμφορά και βοήθησέ μας να μισήσουμε με όλη μας τη δύναμη την αμαρτία και να αγαπήσουμε με όλη μας την καρδιά την αρετή και Σε που είσαι των εφετών η ακρότης, η μόνη αληθινή χαρά και ευτυχία μας. Αμήν.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ, τι όμορφο.
Ωραίο!

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΘΛΗΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά ο κ.Νίκος μας διδάσκει με την απλότητα και την σαφήνεια των λεγομένων του.
κ.Νίκο να σας έχει ο Θεός καλά για να μας βοηθάτε και να ενθαρρύνετε.
Στους ιστολόγους θερμή παράκληση να μη μας στερούν για τόσο πολύ χρονικό διάστημα από τα κείμενα του κ.Νίκου.
Ευχαριστούμε.