Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα σχέδια στη Θράκη


«Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά.

Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να εκπροσωπηθούν σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του μουφτή
Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων». Εκπαίδευση και ιμάμηδες
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.

Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.
Δεύτερον, η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.
Τρίτον, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ
Εκλογή και όχι διορισμός μουφτήδων Αποκλειστικά δίγλωσσα σχολεία Ορισμός ιμάμηδων από τον μουφτή Διορισμός των βακουφικών επιτροπών από τη μειονότητα ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ
(ψευδομουφτής Ξάνθης)
«Είμαστε Τούρκοι αλλά δεν το παραδέχεστε»
«Εμείς είμαστε Τούρκοι. Αλλά δεν το παραδέχεστε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αχμέτ Μετέ. Ο ψευδομουφτής Ξάνθης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και ξεκαθαρίζει ότι οι μουφτήδες στη Θράκη «πρέπει να εκλέγονται. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μας αναγνωρίσει».

Ο κ. Μετέ τονίζει ότι «στην Αθήνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι. Αυτούς ποιος θα τους ελέγξει; Ας αρχίσουμε λοιπόν την εκλογή μουφτή από τη Θράκη. Και μετά μπορούμε να εκλέξουμε και κάποιον που θα εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι σαν "αρχιεπίσκοπος", σαν "αρχιμουφτής"».
Στην ερώτηση αν οι μουφτήδες πρέπει να ασκούν ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία), ο κ. Μετέ αναρωτιέται: «Ποιος θα κάνει όσα λέει το Κοράνι; Αυτές οι αρμοδιότητες αφορούν τη μειονότητα» . Ο κ. Μετέ διαμαρτύρεται και για την εκπαιδευτική πολιτική της Αθήνας. «Η εκπαίδευση είναι κακή. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο για τους ιμάμηδες.Στην Ξάνθη υπάρχουν 30 λύκεια και μόλις ένα είναι μειονοτικό» υποστηρίζει.


Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.
Ο πληθυσμός της κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 άτομα. Διακρίνεται σε τρεις εθνοτικές - γλωσσικές ομάδες:
α) Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που ομιλούν την τουρκική γλώσσα και αποτελούν το 40%-50% του πληθυσμού της μειονότητας. β) Τους Πομάκους, που είναι γηγενείς, ομιλούν μια σλαβική διάλεκτο, εξισλαμίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αποτελούν το 35%-40% της μειονότητας.

γ) Τους Ρομά, που αποτελούν το 15%-20% του πληθυσμού της μειονότητας



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 12-15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε 55η συνδιάσκεψη της Ομόσπονδης Ένωσης Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων (FUEN). Στην συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν τόσο ο γνωστός Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο πρόεδρος της οργάνωσης Νότιας Ευρώπης μουσουλμάνων Τούρκων Τζενγκίζ Ισμαήλ και ο Σεμπαχατίν Απτουραχμάν μέλος του συλλόγου επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης,.
Στη συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση περίπου 200 εκπρόσωποι των μειονοτικών ΜΚΟ από 30 ευρωπαϊκές χώρες όπου συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή. Η γνωστή οργάνωση Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, μοίρασε στα μέλη των άλλων ΜΚΟ, λουκούμι που είναι μέρος του «πολιτισμού των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» όπως είπαν στους ....

..... παρευρισκόμενους, μπακλαβά, τουρκικό καφέ και ρακί (!), παραγωγή της περιοχής. Τα μέλη της μοίρασαν επίσης και το γνωστό ενημερωτικό φυλλάδιο, καθώς πρόβαλε και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ που δήθεν αφορά τα προβλήματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Σε στρογγυλό τραπέζι το οποίο στήθηκε και αφορούσε την συμμετοχή των μειονοτήτων στα πολιτικά πράγματα των χωρών που διαμένουν τόσο ο Χαμπίπογλου, όσο και ο Οζκάν Ρεσήτ, αλλά και ο Σεμπαχαττήν Απτουρραχμάν, μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ενημέρωσαν και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης, για το οποίο ως φαίνεται οι μειονοτικοί έχουν λόγους να ποντάρουν στην εφαρμογή του στην Θράκη ειδικότερα.

Στις αρχαιρεσίες που έγιναν την τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης ο Χαμπίπογλου επανεκλέχθηκε στο ευρωπαϊκό φόρουμ διαλόγου, ενώ στην ομιλία υποψηφιότητάς του, σημείωσε ότι είναι μέλος της «τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δήλωσε: «Με την πρόταση της Ομοσπονδίας και την δική σας υποστήριξη, πριν από δύο χρόνια εκλέχθηκα μέλος του ευρωπαϊκού φόρουμ διαλόγου. Είναι αλήθεια ότι στο χρονικό διάστημα αυτό των δύο ετών, ο διάλογος με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό δεν πρέπει να μας πτοήσει. Ως οικογένεια της FUEN και μέσω του Φόρουμ διαλόγου, πρέπει με επιμονή να αναγκάσουμε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύναψη διαλόγου».

Ανώνυμος είπε...

Ο πλέον πολυσυζητημένος Έλληνας Τουρκολόγος, καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης, λέει τα εξής: "Η Δυτική Θράκη θα γίνει Κουβέϊτ!
Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, που υπογράψαμε πρόσφατα με την Ρωσία και την Βουλγαρία;
Βεβαιότατα! .. Θα πρέπει να ξέρουμε, αλλά δεν το ξέρουμε γιατί είμαστε τελείως αφελείς, ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα μας καταστρέψει! Νομίζουμε ότι κερδίσαμε κάτι, αλλά εγώ σας λέω ότι αυτό είναι καταστροφή για τον Ελληνισμό. Η Δυτική Θράκη χάθηκε, αν λειτουργήσει αυτός ο αγωγός. Πάει και τελείωσε: Θα γίνει Κουβέϊτ! ... διότι οι Αμερικάνοι από την στιγμή που βλέπουν αγωγό, θέλουν να τον ελέγχουν. Οποιονδήποτε αγωγό! Για να τον ελέγξουν, πρέπει να έχουν ένα κρατίδιο, το οποίο να μην μπορεί να αντιδράσει. Από την στιγμή που περνάει από την Δυτική Θράκη ένας αγωγός, η Δυτική Θράκη θα αυτονομηθεί. Συνεπώς την χάσαμε την Δυτική Θράκη. Χρόνια λέγαμε ότι χάνουμε την Θράκη, αλλά ήταν φιλολογίες. Την Δυτική Θράκη θα την χάσουμε σύντομα λόγω του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αλλά όλα τα ελληνικά ΜΜΕ λένε στους Έλληνες ότι κερδίσαμε με την υπογραφή αυτού του αγωγού".

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλός ο καθηγητής.

Ανώνυμος είπε...

Την χάσαμε την Θράκη;;;
Τι λέτε ρε παιδιά.
Ευτυχώς που ζούμε Πελλοπόνησο ;;;