Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Περί της καύσης των νεκρών


Μητροπολίτου Μεσογαίας κ.ΝικολάουΟι νεκροί δεν είναι "πεθαμένοι" αλλά κεκοιμημένοι. Τοποθετούνται με σεβασμό στον τάφο, στραμμένοι προς ανατολάς με την προσδοκία της αναστάσεώς τους. Η Εκκλησία συνειδητά αρνείται τον όρο "νεκροταφεία" και επιμένει στον όρο "κοιμητήρια". Και το κάνει αυτό όχι για λόγους ψυχολογικού -για να μην αγριεύουμε- αλλά για λόγους καθαρά πνευματικούς: νεκρός δεν σημαίνει τελειωμένος (που έχει τελειώσει) αλλά τετελειωμένος (που έχει τελειωθεί). Τέλος δεν σημαίνει λήξη, αλλά τελείωση. Τα οστά των νεκρών αποτελούν ανάμνηση της παρελθούσης ζωής τους, ενθύμηση της παρούσης καταστάσεως τους, αλλά και υπόμνηση της μελλούσης προοπτικής μας. Αυτά με κανένα νόμο δεν καίγονται.

Η Εκκλησία δεν τιμά το σώμα και χωριστά την ψυχή, αλλά τον σύνδεσμο των δυό, τον άνθρωπο ως όλον. Στον κίνδυνο να ξεχαστεί ο άνθρωπος, επειδή δεν φαίνεται η ψυχή του, διατηρούμε το σώμα, που δεν μας την θυμίζει μόνο όταν λειτουργεί αλλά και όταν απλά υπάρχει. Η οριστική καταστροφή του σώματος, η καύση του, δεν είναι καύση νεκρού ανθρώπου -κάτι που καίγεται - αλλά προσπάθεια καύσης της ζωντανής ψυχής του, κάτι που δεν καταστρέφεται.

Η ψυχή ζει. Αυτό φαίνεται από το ότι τα λείψανα έχουν ζωή όχι βιολογική βέβαια αλλά κάποιας μορφής πνευματική, που όμως διαπιστώνεται. Όταν έχουμε άτομα που η βίωσή τους της πνευματικής πραγματικότητος ήταν τόσο έντονη ώστε και από τότε που ζούσαν εν χρόνω την tαχύτητα αυτού του κόσμου, αυτά να λειτουργούν στις συχνότητες του άλλου, τότε ο θάνατός τους είναι κοίμηση που αποτυπώνεται στα λείψανά τους. Είναι πολύτιμη εμπειρία της Εκκλησίας, διαρκώς επαληθευόμενη, ότι πλείστα όσα εξ αυτών εμφανίζουν ιδιάζουσα χάρι. Είναι γνωστό ότι συχνά τα λείψανα των αγιορειτών μοναχών αλλά και των άλλων εξαγιασμένων ανθρώπων που η ζωή τους τίμησε το σώμα και η ψυχή τους φανέρωσε μεγαλύτερη ευρωστία και ζωτικότητα από αυτό, διατηρούν μια εντυπωσιακή ευκαμψία για ώρες μετά θάνατον. Δεν κοκαλώνουν!


3 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

O άγιος Μεσογαίας τοποθετείται πάντα ορθόδοξα και με ακρίβεια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΩ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΧΙΟ...
ΩΡΑΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΟΧΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ...
ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ?

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ?

ΕΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....

ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.....ΑΜΑΝ...ΕΛΕΟΣ ΔΗΛ...