Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Την ημέρα της Πεντηκοστής η Εκκλησία μας γιορτάζει τα γενέθλιά της. Πεντηκοστή για τον χριστιανισμό σημαίνει τη δωρεά του Αγ. Πνεύματος στον κόσμο και την ίδρυση της Εκκλησίας.

Το Πνεύμα που υπόσχεται ο Χριστός στον κόσμο και έρχεται την ημέρα της Πεντηκοστής, για να παραμείνει ο καθοδηγητής της Εκκλησίας, είναι «ύδωρ ζων» που ξεδιψά τον άνθρωπο και του προσφέρει τη ζωή.

Τι είναι όμως το Άγ. Πνεύμα;

Πως μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την παρουσία του και τα δώρα του;

Το Άγ. Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος, δεν είναι υπόθεση θεολογικών στοχασμών αλλά υποκείμενο ζωής. Είναι ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός. Είναι ζωή και ζωοποιούν. Είναι πηγή αγαθότητος

Πέρα λοιπόν από τις δογματικές διατυπώσεις που για πολλούς είναι άγνωστες και απρόσιτες, βρίσκεται η ζωοποιός ενέργεια του Αγ. Πνεύματος, αφού μέσα στην ατμόσφαιρα των δωρεών του κινούμαστε, αναπνέουμε και ζούμε.

Το Πνεύμα είναι η σφραγίδα που ξεχωρίζει τον χριστιανό από τον μη χριστιανό. Είναι η εγγύηση του Θεού για ένα καλύτερο μέλλον για κάθε πιστό, αφού είναι ο πρώτος καρπός και η πρόγευση των αιωνίων αγαθών.

Ο Απόστολος Παύλος απαριθμώντας τους καρπούς του Πνεύματος στην προς Γαλάτας Επιστολή του γράφει: « καρπός το πνεύματος στίν γάπη, χαρά, ερήνη, μακροθυμία, χρηστότης, γαθοσύνη, πίστις, πραότης,γκράτεια».

Αυτά αποτελούν την σφραγίδα του χριστιανού, τα γνωρίσματα του χριστιανού ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά της Βασιλείας του Θεού.

Συνεπώς το Άγ. Πνεύμα δεν είναι θεωρία, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η καινούργια ζωή που προσφέρει ο χριστιανισμός στην ανθρωπότητα. Και αυτή η καινούργια ζωή χαρακτηρίζεται όχι από μίσος που σκοτώνει, αλλά από αγάπη που εξυψώνει το ανθρώπινο πρόσωπο. Όχι από το φόβο της μελλούσης τιμωρίας, αλλά από τη χαρά της λυτρώσεως. Από ειρήνη προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Από μακροθυμία απέναντι στις αδυναμίες και τις προσβολές των συνανθρώπων μας. Από αγαθοσύνη και θετική στάση στους αδελφούς μας. Από την πίστη στο λυτρωτικό έργο του Χριστού που ολοκληρώνεται με την Ανάσταση Του. Από την πραότητα και την εγκράτεια που ολοκληρώνουν την εικόνα του χριστιανού που ζει εν Χριστώ, που ζει μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας και παράγει καρπούς του Αγ. Πνεύματος.

Όπου κυριαρχεί το Πνεύμα του Θεού με τις παραπάνω εκδηλώσεις, εκεί υπάρχει και η πραγματική ελευθερία. Ελευθερία από το νεκρό τύπο του νόμου- τυπολατρία-, από την φθορά και τον θάνατο.

Η ελευθερία του Πνεύματος είναι ζωή, «ύδωρ ζων» που προσφέρεται δωρεάν και κατά χάρη στον άνθρωπο που διψάει και επιθυμεί την αληθινή ζωή.


π.Γ.Στ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_3720.html

ΑΞΙΖΕΙ ΑΔΕΛΦΙΑ....

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ....