Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Θεία Παράδοσις

Αγ.Ιωάννου του Δαμασκηνού


Όλα όσα μας έχει παραδώσει ο νόμος, οι προφήτες, οι απόστολοι και οι ευαγγελιστές τα αποδεχόμαστε, τα γνωρίζουμε και τα σεβόμαστε και δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο απ’ αυτά. Διότι ο Θεός είναι αγαθός και μας παρέχει όλα τα αγαθά. Δεν πέφτει ούτε σε ζήλεια ούτε σε κάποιο άλλο πάθος· διότι ο φθόνος είναι μακριά από τη θεία φύση, η οποία είναι απαθής και μόνη αγαθή. Επειδή λοιπόν γνωρίζει τα πάντα και προνοεί για το συμφέρον του καθένα, αποκάλυψε σε μας αυτό που μας συνέφερε να γνωρίζουμε, ενώ αποσιώπησε αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Ας αρκεσθούμε και μείνουμε σ’ αυτά, χωρίς να μετακινούμε τα αιώνια σύνορα και χωρίς να παραβαίνουμε τη θεία παράδοση.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την Ιερά Παράδοση, αρνούνται οι διάφοροι αιρετικοί π.χ. Χιλιαστές ή Μάρτυρες του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανοί κ.λ.π., καθώς και οι διάφορες προτεσταντικές ομολογίες. Ο λόγος που την αρνούνται είναι ότι δεν έχουν αυτό που έχουμε εμείς και οι Καθολικοί. Την λεγόμενη αποστολική διαδοχή. Για τους μη γνωρίζοντες, έχουμε να πούμε, πως σε κάθε τοπική εκκλησία υπάρχουν τα λεγόμενα «δίπτυχα». Αυτά είναι ένας κατάλογος που περιέχει τα ονόματα των προκατόχων του εκάστοτε Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη από τον ιδρυτή Απόστολο της συγκεκριμένης εκκλησίας μέχρι και τον προκάτοχο του νυν Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα όχι μόνο για να αποδειχθούμε αληθινοί αλλά πολύ περισσότερο για να γίνουμε κατανοητοί. Το παράδειγμά μας αυτό, είναι από την σελίδα 108 ενός βιβλίου που αναφέρεται στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Πανελλήνιο Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821 – 1921. Η Χρυσή Βίβλος του Ελληνισμού», «Τόμος ΣΤ΄, Εκκλησία – Κλήρος», έκδοση 1922. Στην σελίδα αυτή όπως και σε άλλες του βιβλίου αυτού, υπάρχουν κατάλογοι των διαφόρων εκκλησιών και Μητροπόλεων της Μικράς Ασίας.

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλαμε να συστήσουμε, ένα υπέροχο βιβλίο που ασχολείται με την Ιερά Παράδοση και άλλα ζητήματα του Χριστιανισμού. Η αξία του έγκειται στο ότι ο συγγραφέας του, είναι ένας πρώην Αμερικανός προτεστάντης ο οποίος μετά από πολλές περιπλανήσεις του στις διάφορες προτεσταντικές ομολογίες, βρήκε καταφύγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ονομάζεται Ματθαίος Γκαλλάτιν και ο τίτλος του βιβλίου του είναι «Διψώντας για το Θεό», εκδόσεις «Η μεταμόρφωση του Σωτήρος», Μήλεσι 2006.