Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Τελετή ταφής των λειψάνων του αγνοούμενου Σωτήρη Γιατρού, στη Σιά


Ο Σωτήρης Γιατρού του Γεωργίου και της Ελένης, γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1951 στο Έξω Μετόχι. Εκεί διέμενε με την οικογένεια του, τη σύζυγο του Ανδρούλλα και το γιο του Γιώργο ενώ εργαζόταν ως πρεσαδόρος.Το 1969 ο Γιατρού κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.

Στις 20 Ιουλίου 1974 ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η γενική επιστράτευση η οποία ακολούθησε, ο Γιατρού αμέσως κατατάγηκε έφεδρος στο 306Τ.Π., έδρα του οποίου ήταν το Νέον Χωρίον Κυθρέας.Ο Γιατρού, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες του 306Τ.Π., παρέμεινε εντός της βάσης του τάγματος μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οπότε και έλαβαν διαταγή να μεταβούν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας για απόκρουση της τουρκικής εισβολής.Ο Γιατρού, μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες του 306Τ.Π. έφθασαν την αυγή της 21/7/74 στον προορισμό τους και έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους Τούρκους εισβολείς.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι εισβολείς εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους των όπλων, ενισχυμένοι με άρματα μάχης και με κάλυψη της πολεμικής τους αεροπορίας, καθώς και του πολεμικού τους ναυτικού.Μετά από σφοδρές μάχες οι άνδρες του 306 Τ.Π., ακολούθησαν οδηγίες για οπισθοχώρηση και ανασυγκρότηση στην περιοχή του σταδίου Γ.Σ. Πράξανδρος Κερύνειας.

Ο Σωτήρης οπισθοχωρώντας έφθασε στην Κερύνεια κοντά στο σταθμό βενζίνης «ΜΟΜΠΙΛ», ενώθηκε με άλλους στρατιώτες του τάγματος του και άρχισαν να οργανώνονται.Λίγο αργότερα έφθασαν στην περιοχή τουρκικά άρματα μάχης και επιτέθηκαν κατά των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς.Ο Γιατρού, όπως και οι υπόλοιποι στρατιώτες, κατευθύνθηκαν προς το στάδιο Γ.Σ. Πράξανδρος όπου και πραγματοποιείτο ανασυγκρότηση του τάγματος τους.Ενώ η ανασυγκρότηση συνεχιζόταν έφθασαν στην περιοχή του σταδίου τουρκικά άρματα μάχης και άρχισαν να κτυπούν τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς.Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς ανταπέδωσαν τα πυρά και πήραν θέσεις μάχης. Συνάμα άρχισε η απομάκρυνση τους από την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών και της απομάκρυνσης των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς από την περιοχή, χάθηκαν τα ίχνη του Σωτήρη και η τύχη του αγνοείτο μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, το 2007 εντοπίστηκαν τα λείψανα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κερύνειας και πρόσφατα έγινε η αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA.2 σχόλια:

fmgroupgeorge είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση.
Αν θέλετε να σας στείλω κάτι σχετικό παρακαλώ επικοινωνήστε στο
georgeyiatrou74@hotmail.com

o γιος του

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Η δημοσίευση, κ.Γιατρού, της είδησης ταφής των λειψάνων του μάρτυρα Σωτήρη Γιατρού, είναι το έλάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι σημερινοί Έλληνες για όσους πολέμησαν για την ελυεθερία της Κύπρου μας.
Ευχόμαστε ο Θεός να τον κατατάξει στα δεξιά του και κάποια στιγμή να δικαιωθεί η θυσία όλων των Ελλήνων για την Κύπρο.