Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΤΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

 

Στην  προσπάθεια του ανθρώπου να αγαπήσει τον Θεό και τον συνάνθρωπό του, έρχεται πάντα και τον εμποδίζει ο διάβολος με τις πονηρές μεθοδείες του και διαβάλλει-εξ ου και το όνομά του διάβολος- τις σκέψεις και τα αισθήματά, ώστε να φύγει ο άνθρωπος από τον δρόμο της αγάπης.

          Ανάγκη λοιπόν να αντισταθούμε στις επιθέσεις του και να πολεμήσουμε κι εμείς, με τη βοήθεια του Θεού. Πολλές είναι οι σατανικές παγίδες με την φαντασία και τις αμφιβολίες, τις απατηλές εξεικονήσεις και πολλούς άλλους τρόπους. Αλλά και πανίσχυρα τα όπλα της Εκκλησίας μας, με πρώτον τον Τίμιο Σταυρό, την θεοχάρακτη ταπείνωση και την ανίκητη επίκληση του ονόματος του Χριστού μας. Μια τέτοια περίπτωση βρίσκουμε στο Γεροντικό, όπου η εντολή του Ιησού - η ταπεινοφροσύνη- διώχνει τον διάβολο.

          “Διηγήθηκε κάποτε ο Αββάς Δανιήλ ότι ζούσε στην πόλη της Βαβυλώνας  μια κόρη άρχοντος, που ήταν δαιμονισμένη. Ο πατέρας της είχε φίλο του κάποιον μοναχό και του ζήτησε την βοήθειά του. Και είπε στον μοναχό: “Κανείς άλλος δεν μπορεί  να θεραπεύσει την κόρη σου, παρά μονάχα οι αναχωρητές, όπου βρίσκονται στην έρημο. Αν τους παρακαλέσεις όμως, δεν θα τολμήσουν να το κάνουν, εξ αιτίας της ταπεινοφροσύνης τους. Ας κάνουμε, λοιπόν,  το εξής: “Όταν έλθουν στην αγορά, προφασιστείτε ότι θέλετε να αγοράσετε από αυτούς εργόχειρα. Και όταν έλθουν να πληρωθούν την τιμή τους , τότε τους λέμε να κάνουμε όλοι μαζί προσευχή και πιστεύω ότι η κόρη μου θα θεραπευθεί”.

          Βγήκαν, λοιπόν οι άνθρωποι του άρχοντος στην αγορά και βρήκαν εκεί ένα μαθητή των γερόντων, οπού καθόταν για να πουλήσει τα εργόχειρά του. Τον πήραν, λοιπόν, μαζί με τα ζεμπίλια του, για να πληρώσουν. Και όταν έφθασε  ο μοναχός στο σπίτι του άρχοντος, τον πλησιάζει η δαιμονισμένη κόρη και του δίνει ένα ράπισμα. Ο μοναχός δεν είπε τίποτε, αλλά αμέσως έστρεψε και το άλλο μέρος του προσώπου του, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου. Τότε ο δαίμονας, χτυπημένος από την ταπείνωση του μοναχού, φώναξε δυνατά, λέγοντας: “Ω, με βία με διώχνει η εντολή του Ιησού”. Και ευθύς θεραπεύθηκε η  κόρη. Και σαν ήλθαν οι γέροντες, τους ανακοίνωσαν  τι συνέβη. Και όλοι εδόξασαν τον Θεό και είπαν: “Συμβαίνει στην υπερηφάνεια του διαβόλου να πέφτει και να συντρίβεται μπροστά στην ταπείνωση της εντολής του Χριστού.

          “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: