Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Εκκλησία- Μυστήρια -θέωση

Η θέωση του ανθρώπου περνάει μέσα από το μυστήριο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι το όλο, το καθολικό, γιατί αυτή αποτελεί την αλήθεια, όπως αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος  Νύσσης.

          Για να γίνουμε και εμείς αληθινοί και να πετύχουμε τον υπέρτατο προορισμό δηλαδή να θεωθούμε, πρέπει να εισέλθουμε μέσα στο όλο, μέσα στην αλήθεια, χωρίς να χάσουμε το πρόσωπό μας. Τότε γινόμαστε “καθολικοί”, δηλαδή κατέχουμε το όλο, γιατί είμαστε μέσα Του και είναι μέσα μας.

          Αυτή την “καθολικότητα” και την “ολοκλήρωση” η Εκκλησία μας τη διενεργεί δια των Αγίων Μυστηρίων. Μ’ αυτά αγιάζει εμάς και ολόκληρο τον κόσμο.

          Η σωτηρία είναι καρπός του μυστηρίου της Εκκλησίας και όχι τω δικών μας επινοήσεων.

          Αλλά εδώ θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι υπόθεση της θεώσεως που διενεργείται δια των επτά καθιερωμένων μυστηρίων-Βαπτίσματος, Χρίσματος, Ευχελαίου, Γάμου, Ιερωσύνης, Εξομολόγησης, Θείας Κοινωνίας- δεν γίνεται με μαγικό τρόπο. Όχι. Η θέωσή μας πραγματοποιείται με την ελεύθερη και συνειδητή συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας. Αλλιώς μένουν “ανενέργητα”, δηλαδή άπρακτα, “ατελέσφορα” ως προς εμάς.

          Τα μυστήρια απαιτούν συνεργασία Θεού και ανθρώπου. Χάρη και ελευθερία συμπορεύονται. Προσευχή και δραστηριότητα  συνεργάζονται. Διαφορετικά, ας το ξαναπούμε, τα μυστήρια μένουν χωρίς αποτέλεσμα. Και κάτι ακόμα απαραίτητο. Τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι όλα ανοιχτά. Δεν γίνονται κρυφά, “κεκλεισμένων των θυρών”, όπως συμβαίνει σε πολλές “μυστηριακές” θρησκείες, στο μασσωνισμό κ. α.

          Ο Χριστιανισμός, η Εκκλησία, δεν είναι κάτι απόκρυφο, κάτι το “μυστηριώδες”. Είναι φανερό και ολόφωτο, γιατί είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια δεν κρύβεται. Γιατί ο σκοπός της είναι η ενότητα και ο αγιασμός του κόσμου.

          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: